Köşe Yazıları

Temizlenme Mevsimi; Üçaylar

Temizlenme Mevsimi; Üçaylar

Üçaylar; Regaib, Miraç, Berat kandilleri ile Kadir Gecesi’ni de içerisinde barındıran, Ramazan-i Şerif bayramı ile de sona eren,  ilâhî rahmetin coştuğu aylardır.

Üçaylar; maddi ve manevi kirlenen dünyamızı yeniden saflaştırma, yeniden temizleme aylarıdır.

Üçaylar; İbadetlere yönelmektir. Sen, ben olmayı bırakıp biz olmaktır. Merhameti, sevgiyi dünyamıza hâkim kılmaktır.

İlgili Makaleler

Üçaylar; nefsi terbiye ve ahirete hazırlıktır. Hayatın bin bir sıkıntıları ve nefsin baskıları karşısında yorgun düşen ruhlarımızın, kendine geldiği, toparlanmaya fırsat bulduğu mübarek zaman dilimleridir.

Üçaylar; geçmişimizin muhasebesini yaptığımız, hata ve kusurlarımızı düzelttiğimiz, hayırlı işlere yönelme zamanlardır.

Üçaylar; yapılan duaların kabul olduğu, dökülen pişmanlık gözyaşlarının günahları silip yok ettiği kandiller geçididir.

Üçaylar; Melekî olduğu kadar şeytanî özelliklere de sahip, günah işlemeye müsait insanoğlunun günahlarından temizlenmesi için kaçırılmaz bir fırsattır.

Üçaylar, kamerî takvime göre, Receb-i Şerif, Şaban-i Şerif ve Ramazan-i Şerif aylarıdır. İslam dünyası, 13 Şubat Cumartesi günü üçayların ilki olan mübarek Receb-i Şerif ayının ilk gününü,  18 Şubat Perşembe günü ise üçayların ilk kandili olan mübarek Regaib Kandilini idrak edecektir inşaallah.

Receb–i Şerif ayının ilk cuma gecesi olan Regaib Kandili, Allah Teâlâ’nın kullarına bol bol bağışta bulunduğu, az ibadetlerine karşılık çok ecir verdiği bir rağbet gecesidir. Regaib; kelime olarak herhangi bir şeyi istemek, arzulamak ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. Her Cuma gecesinin ayrı bir önemi var bunda şüphe yok. Cuma’lar, kıymetlidir. Bu iki önemli gece bir araya gelince bu gece daha da kıymetli oluyor.

Dinimizde Üçaylar diye bilinen, Receb-i Şerif, Şaban-i Şerif ve Ramazan-i Şerif aylarının ayrı bir önemi ve değeri vardır. Nasıl ki günler arasında Cuma’nın özel bir yeri var, aylar arasında da Üçaylar dediğimiz Receb-i Şerif,  Şaban-i Şerif ve Ramazan-i Şerif aylarının da özel bir yeri var. Bu aylar, âdete Rabbimizden insanlığa ilahi bonus aylardır. Kendine zulmetmiş, israf içerisinde debelenip duran hak ve hakikatten uzaklaşmış, kendini bilmez hale dönüşen insana bir kere daha aklaşmak ve temizlenmek, Cennete namzet hale dönüşmek için ilahi bir ikramdır.

Mübarek Kandil gecelerinden dördünün ki; Regaib, Mi‘rac, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer alması üçaylara ayrı bir önem verilmesine sebep olduğu gibi ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olunarak dinî duyarlılığın daha yoğun olarak yaşanmasına da zemin hazırlamıştır.

Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimizin, Receb-i Şerif ve Şaban-i Şerif aylarında daha çok ibadet ile meşgul olması sanki bu iki ayı kendilerinden sonra gelecek, Kur’an-ı Kerimin ifadesine göre bin aydan daha hayırlı Kadir gecesini de sinesinde barındıran Ramazan-i Şerif ayına bir hazırlıktır.

Efendimizin; ‘Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ayı da ümmetime hediye edilmiş bir aydır.’ buyurması dinimizde üçayların ne denli önemli olduğunu anlatması bakımından yeterli olsa gerek.

Receb-i Şerif ayı geldiğinde Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, bol bol, “Allah’ım Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” diye dua etmiştir.

 

Unutulmaması gereken hususlardan birisi de böylesi mübarek gün ve gecelerde;

Kur’an-i Kerim okuyalım.

Nafile namazlar kılalım.

Regaib’i Camilerde, cemaatle geçirelim.

Vakti zamanı müsait olanlar Oruç tutalım.

Kendimiz, ailemiz, milletimiz ve tüm inananlar için dua edelim.

Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimize çokça salât ü selâmlar getirelim.

Geçmişimizle yüzleşme anlamı taşıyan nefsi muhasebe ve murakabe yapalım.

Günahlara samimi olarak tövbe edelim.

Mü’min kardeşlerimizle helalleşelim.

Küs ve dargın olanları barıştıralım, gönüller alalım.

Yüzleri güldürelim, kimsesizleri sahiplenelim.

Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanları ziyaret edelim.

Küçük de olsa hediyeleşelim.

Sadaka vererek gönüller kazanalım.

Tebrikleşelim.

 

Gelişiyle gönüllerimizi huzura kavuşturan, rahmet, mağfiret ve bereket ikliminin tüm insanlığı kuşatmasını, hidayete, barışa vesile olmasını, bu mübarek gün ve gecelerde yapacağımız ibadet ve dualarımızın kabul olmasını Yüce Rabb’imden niyaz ediyorum. Balıkesir’li kardeşlerim başta olmak üzere âlem-i İslam’ın üçaylar ve kandillerini tebrik ediyorum.

Selam ve dualarla…

 

Ramazan TOPCAN

Balıkesir İl Müftüsü

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu