TKDK'ya Rekor Başvuru

TKDK'ya Rekor Başvuru

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Balıkesir İl Koordinatörü Mehmet Zahid Döğdü ile sürdürülebilir ve üretime dayalı kalkınma anlayışıyla verilen desteklerle tarım ve hayvancılık başta olmak üzere Balıkesir’de kırsal alanların kalkınması noktasındaki yatırımlar hakkında görüştük.

Sözleşmeye hak kazanan projelerin Proje Değerlendirme ve Seçim Komisyonu tarafından belirlendiğini söyleyen Döğdü, “Puanlara göre sıralamaya tabi tutuluyor. Daha sonra bunlar şeffaf bir şekilde kamuoyuna duyuruluyor. Komisyon bütün projeleri listeliyor. Burada önemli olan projenin yüksek puan alması ve fonun yeterli olması” dedi.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

TKDK İl Koordinatörü Mehmet Zahid Döğdü. Gıda mühendisiyim. Kurumumuza 2009 yılında uzman olarak başladım. Konya, Hatay, Ardahan illerinde çalıştım. Son olarak da Balıkesir’deyim. 2015 Nisan ayında il koordinatörü olarak atandım. 2 yılımı doldurdum. Kurumda çalışmaya başladığım günden itibaren 7 yılımı doldurdum.

TKDK’nın amacı nedir?

TKDK’nın amacı AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların ülkemizde kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamaktır.
Ayrıca tarım sektörünün gelişmişlik düzeyinin ve tarımsal nüfusumuzun refah seviyesinin yükseltilmesi ve Türkiye’nin Avrupa Birliğine uyumunun sağlanması hedeflenmektedir. Zaten bu amaç ile kurulmuş olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esaslar da bu kanun ile düzenleniyor.

Göreve geldiğiniz günden bu yana çalışmalarınız nasıl sürüyor?

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Balıkesir İl Koordinatörlüğü olarak sürdürülebilir ve üretime dayalı kalkınma anlayışıyla; 2011 yılından günümüze verdiğimiz desteklerle tarım ve hayvancılık başta olmak üzere Balıkesir’de kırsal alanların kalkınması noktasında yatırımlara öncülük ettik. 2011 – 2014 yılları arasında yayımlanmış olan 13 başvuru çağrı ilanı kapsamında 287 adet olan proje başvurusu vardı. 2015 yılında yayımlanmış olan 3 başvuru çağrı ilanı sonucunda 179 proje başvurusu alınarak toplamda 466 adede ulaşıldı. Projeler için 2011-2014 döneminde yapılan hibe ödemeleri 40.754.869,94 TL iken, 2015-2016 yılları arasında 35.177.617,34 TL ödeme yapıldı. Biz bu dönem yüksek miktarda proje aldık. Bütün uzman arkadaşlarımız ile ilçe, köy, mahalle her yeri dolaştık. Toplantılar düzenledik. Başvuru sayısını arttırmak üzere, projelerin geçmesi için gereken ne ise bilgilendirmesini yaptık. Mesai mefhumu gözetmeksizin IPARD fonlarının duyurulması ve vatandaşların bilgilendirilmesi için mahalleler dahil tüm ilçeleri kapsayan 453 bilgilendirme toplantısı ile 9672 katılımcıyı bilgilendirdik. yatırımların hayat bulabilmesi için çalışmalarımızı aralıksız sürdürdük ve buna devam da edeceğiz. Rekor bir başvuru sayısına ulaştık. İlimiz için güzel bir rakam. Kısacası Avrupa Birliğinden sağlanan fonların azami derecede Balıkesir’e kazandırılması amacıyla yoğun bir çaba harcadık. Etkin ve verimli çalışmalarımız neticesinde 76 Milyon TL’si kurumumuz tarafından hibe olarak ödenen 169 Milyon TL tutarında yatırımın hayata geçmesine vesile olduk.

IPART Programlarının amacı ve kapsamları neler?

IPARD Programları amacı tarım sektöründe ve kırsal alanda faaliyet gösteren üreticilerimizin, özel sektörün ve potansiyel yatırımcıların Tarım ve Kırsal Kalkınma alanında desteklenmesi. AB hibe fonları kırsal kesimde yaşayan halkımıza, çiftçilere, üretici birliklerine ve tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalara projeler karşılığında ve sözleşmelerine uygun olarak kullandırılıyor. Burada en temel hedefimizdir tarım sektörünün genelinde olduğu gibi, kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın, gelir düzeyinin yükselmesi, gelir dağılımının iyileşmesi, doğal kaynakların korunarak kullanılması ve zenginliklerin tüm insanlarımıza yansıtılmasıdır. Burada ilimiz ve dolayısıyla bölgemiz ekonomisine katkı sağlayan süt hayvancılığı, besi hayvancılığı, etlik tavuk yetiştiriciliği, süt işleme tesisleri, kesimhane ve et işleme tesisleri, arıcılık, tıbbi & aromatik bitki yetiştiriciliği, zeytinyağı işleme tesisleri ve kırsal turizm gibi dokuz farklı sektörden yatırımlar ile 702’si doğrudan olmak üzere 1383 kişinin istihdam edilmesi sağlanmıştır.

Peki burada gençlere ve kadınlara yönelik çalışmalar oldu mu?

Tabi oldu. Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık, genç girişimcilere sağlanan daha fazla hibe avantajı ile Avrupa Birliği fonlarını başarı ile Balıkesir’imizin kırsal kalkınmasına yönlendirdik. İl Koordinatörlüğümüz sağladığı hibe destekleri ile ilimize 178 yatırım kazandırıldı. Söz konusu yatırımların 15’i kadın girişimciler, 71’i ise genç girişimciler tarafından gerçekleştirildi.

Çağrı ilanı dediniz. Bu süreçten biraz bahseder misiniz?

TKDK‘nin 42 ilde faaliyet alanının içerdiği iller arasında olan Balıkesir’de IPART fonlarının yönetimini sağlamak ve proje başvurularını alıp toplamak üzere çağrı ilanına çıkıyoruz. Bu dönemde başvuru sahipleri, vatandaşlarımız, proje yapmak, destek almak isteyen vatandaşlarımız çağrı ilanında duyurduğumuz şartlara uygun olarak projelerini hazırlıyorlar. Burada yaklaşık olarak 2-3 aylık bir süre tanınıyor. Bu süre zarfında istediğimiz formatta projelerini hazırlayıp bize sunuyorlar. Biz de burada kurumumuzun ve IPART prosedürlerine uygun olarak değerlendirmemizi yapıyoruz. Kabulü gerçekleştirilen projelerin sözleşmeye bağlanması için yaptığımız çalışmalar sonrasında uygun bulunan projeleri Kurum merkezine gönderiyoruz. Burada iş planı analizleri gerçekleştirilmekte, ayrıca programın uygulanmakta olduğu 42 ilden uygun olarak gönderilmiş olan projelerin IPARD Programı sıralama kriterleri ve iş planlarına göre sıralaması yapılıyor. Sözleşmeye hak kazanan projeler nihai olarak Proje Değerlendirme ve Seçim Komisyonu tarafından belirleniyor. Daha sonra bunlar şeffaf bir şekilde kamuoyuna duyuruluyor. Komisyon bütün projeleri listeliyor. Burada önemli olan projenin yüksek puan alması ve fonun yeterli olması.

Özel Röportaj: Yoldaş Kocaer