Gündem

TMMOB İKK “Saygı Ve Özlemle Anıyoruz”

TMMOB İKK “Saygı Ve Özlemle Anıyoruz”

Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül DİKİCİ TMMOB Balıkesir İKK adına yaptığı açıklamada 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında yakılarak katledilen 35 kişiyi özlem ve saygı ile andıklarını söyledi.

Sivas Katliamının ülkedeki inanç ve kültür çeşitliliğini hedef alan gerici bir katliam olduğunu ifade eden Dikici, Aradan geçen 28 yıla rağmen ülkemizin bu gerici, karanlık ve çağdışı zihniyetle hesaplaşabildiğini söylemek mümkün değil. Bugün ülkemizde hâlâ farklı yaşam tarzları, farklı inançlar, farklı kültürler sistematik bir şiddet ve dışlama ile yüz yüze yaşamak zorunda bırakılıyor. Tek tip yaşam tarzı, tek mezhebe indirgenmiş bir inanç sistemi, erkek egemenliğine dayalı toplumsal ilişkiler ve ayrıca muhafazakâr kültürel değerler iktidar tarafından tüm topluma dayatılmaya çalışılıyor.”dedi.

“Unutturamayacaklar”

Dikici yaptığı açıklamanın devamında katliamı gerçekleştirenlerin hukuk önünde hak ettikleri cezayı almadıkları gibi, katliama zemin hazırlayan anlayışın temelleri de ortadan kaldırılamadığını belirtti. Dikici açıklamanın devamında şunları kaydetti: “ Bu anlayış, toplumsal barışımızın, kültürel çeşitliliğimizin, bir arada yaşam arzumuzun üzerine karabasan gibi çökmeye devam ediyor.Dinci gericiliğin, faşizmiz ve ırkçılığın toplumumuzu sürüklediği nefret bataklığına saplanmamak için tüm halkımızı eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik ve laik bir ülke için mücadele etmeye çağırıyoruz.Kimsenin düşünceleri, inançları ve yaşam tarzları nedeniyle katledilmediği, şiddete uğramadığı, dışlanmadığı aydınlık bir ülke istiyoruz!Katliamın 28. yıldönümünde; kaybettiğimiz yazar, ozan ve düşünürlerimizin katledilmelerine neden olanları koruyan; temel insan haklarını, ifade ve inanç özgürlüklerini yok sayan çağdaş uygarlık ve demokrasi karşıtı anlayışı reddediyor, yaşanan tüm katliamların ve ayrıca cinayetlerin unutturulamayacağını bir kez daha vurguluyoruz.”Nursima Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu