Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

TMMOB “Madra Ve Kazdağı Nefes Alamıyor”

TMMOB “Madra Ve Kazdağı Nefes Alamıyor”

TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “ Kazdağları Ve Madra; Vahşi Madencilik İle Nefes Alamıyor” denildi.

“Yerüstü Altından Daha Değerlidir”

TMMOB Balıkesir İKK Sekreteri Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı. Betül Dikici Kaz Dağlarını korumanın zamanıdır diyerek su kaynaklarından ekosistemdeki bileşenlerin tüm kaynağının Madra ve Kazdağları olduğunu söyledi. Açıklamanın devamında yer üstünün altından değerli olduğu vurgusu.

“Madra ve Kazdağları Tehdit Altında”

Dünyanın ve de ülkemizin çok özel bir bölgesi, gelecek nesillere dünya mirası olarak bırakılması gereken bu bölge titizlikle korunmalı diyen TMMOB İl Koordinasyon Kurulu üyeleri ve Başkan Dikici. “bu yerler korumak bir yana, vahşi madenciliğin tehdidi altındalar” dedi.

“ÇED Gereği Duyulmuyor!”

“Ülkemizde son 20 yıl içerisinde mevcut Maden Yasası’nda maden şirketlerinin lehine 20’den fazla değişiklik yapılmıştır. Sağlanan imtiyazlar, teşvikler, destekler ve kolaylıklarla ülkenin her yeri ÇED gerekli değildir raporları sonucunda ruhsat alanları ile doldurulmuştur. Madra ve Kazdağları ekosistemi de bu gelişmelerden payına düşeni fazlasıyla almaktadır.”

“Yabancı Yatırımcılar Taşeron Şirketleri”

“Çevreyi kirletenler ve doğayı yok edenler, yani çoğunluğu yabancı olmak üzere “yatırımcılar” ülkemize gelmeye başlayınca, ilk tepkiler Bergama-Ovacık’tan yükselmişti. Bu dönemde adı geçen yerli şirketler, yabancı şirketlerin yasa gereği ülke içerisinde kurdurmak zorunda oldukları taşeron şirketlerdir. Madra ve Kazdağları’ndaki altın-gümüş madenlerinde ÇED Belgesi (Çevresel Etki Değerlendirme Raporu) alma işlemleri, 2008’li yıllarda yoğunlaşsa da, halen sürüyor”

ÇED Gerekli Değil Raporuna Karşı Dava

TMMOB Ziraat Mühendisleri ve Mimarlar Odasının Balıkesir ile Çanakkale Şubeleri  “ÇED gerekli değildir” raporlarına onlarca dava açtılar. Açılan davaların bir çoğunda yürütmeyi durdurma ve iptal kararları alınmış, daha sonra şirketler hemen bütün davalara itiraz ederek ve kapasite artışına giderek yeni ÇED’ler. Yargı mücadelesi sürecinde Kazdağları Kirazlı/Balaban’da bulunan maden şirketinin ruhsat süresi dolmuş, ayrıca uzatma sağlanmamıştır. Yani şu an şirket, işletme alanında ekipmanları ile birlikte işgalci konumundadır.”

“Kamu Yönetimindeki belirsizlik Netleşmelidir”

Açıklamanın devamında yer üstünün altından değerli olduğu vurgusu. TMMOB İl koordinasyon kurulu  “Tarım ve Orman Bakanlığı işletme alanı olarak tahrip edilen alanı rehabilite edeceğini açıklarken, Enerji Bakanlığı ve şirket yetkilileri işlemlerin sürdüğünü belirtmişlerdir. Madra ve ayrıca Kazdağları özgürdür, özgürce yaşayacaktır. Ayrıca yerin üstü altından daha değerlidir ”dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu