GündemEkonomiTürkiye Gündemi

TMMOB “Meslek Kod Girişi ve Primlerinde Sorun Var”

TMMOB “Meslek Kod Girişi ve Primlerinde Sorun Var”

TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu TMMOB, SGK’na sigorta girişlerinin meslek kodu ve primlerine ilişkin bir yazı gönderdi.

 

  • Gönderilen yazıda, TMMOB mühendis mimar üyelerin sıklıkla sigorta girişlerinin mühendislik/mimarlık meslek kodundan yapılmadığı ve sigorta primlerinin ise eksik yatırıldığı yönünde şikâyetler geldiğine vurgu yaptı.

Yapı Hizmet Sözleşmesinde Süreklilik
TMMOB Balıkesir Şubesi, Denetçi veya kontrol elemanı olarak görev üstlenen mühendis ve mimarların kısmi zamanlı çalışan olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği yönünde bir soru da yöneltti. Yazıda yapı denetiminin ve dolayısıyla yapı denetim hizmet sözleşmesinin sürekliliğinin esas olduğunu belirtti.

 

İstihdam Asıl Olmalı
Ayrıca, “Öyle ise, yapı denetim faaliyetini mesleki yönden bilfiil gerçekleştiren ve yapı denetim kuruluşu ile hizmet akdi ilişkisi içinde çalışan denetim elemanlarının da bu esasa göre istihdamı asıl olmalı; devamlı veya tam zamanlı çalışma esası geçerli olmalı ve kısmi süreli hizmet akdinden kaçınılmalıdır”.

 

  • TMMOB Balıkesir il Koordinasyon kurul sekreteri Betül Dikici “SGK tarafından yapılan sıkı denetimlerle ve cezai yaptırımlarla işverenlerin bu konudaki suiistimallerinin önlenebileceği kanaatindeyiz.  Talebimiz TMMOB Genel Sekreterliğimiz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğüne iletildiğini kamuoyu ile paylaşıyoruz”dedi.

Nursima Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu