GündemKöşe Yazıları

Turkovac Kanda Antikor Miktarının Artışını Sağlıyor

Turkovac Kanda Antikor Miktarının Artışını Sağlıyor

Eveeet dün akşam haberlerinde Şanlıurfa’dan Ankara’ya doğru yola çıktığını duyunca açıkçası sevindim. Türkovac aşısının Şanlıurfa’da üretilmesi ilginç geldi. Yerli inaktif Covid-19 Turkovac aşısı, acil kullanım onayı aldı. Şimdi akıllarda “Hatırlatma dozu hangi aşı ile olmalı?” sorusunun bulunduğunu belirten uzmanlar, “Aşı çalışmalarını yapan uzmanlar ve Sağlık Bakanlığı’nın vermiş olduğu bilgilere dayanarak, Turkovac ile yapılan hatırlatma dozu aşıları, kanda antikor miktarının artışını sağlıyor. Bu da aşının çalıştığını gösteriyor.” dedi. Uzmanlar, ister inaktif ister mRNA olsun üçüncü dozun mutlaka belirli ölçüde artmış bir koruma sağladığını vurguladı.

Konyla ilgili elbette uzman yorumu önemli diyerek yerli aşımız hakkında bilmek istediğiniz bilgileri okurken sağlık bulun diyor keyifli okumalar diliyorum…

Hatırlatma dozu hangi aşı ile olunmalı?

Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Erciyes şöyle diyor; “Akıllarda ise aynı soru var: Hatırlatma dozu hangi aşı ile olunmalı? Turkovac etkili bir aşı mı? Bu sorular elbette aşı ile ilgili yapılan klinik çalışmaların bilimsel yayınları paylaşılmadan bilinemez. Fakat aşı çalışmalarını yapan uzmanlar ve sağlık bakanlığının vermiş olduğu bilgilere dayanarak, Turkovac ile yapılan hatırlatma dozu aşıları, kanda antikor miktarının artışını sağlıyor. Bu da aşının çalışıyor olduğunu gösteriyor.”

mRNA aşılarına göre koruma oranı bir miktar daha düşük

Turkovac’ın Sinovac gibi inaktif bir aş olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Öldürülmüş bütün bir virüsü, yani tüm virüs parçalarını içeren bir aşı. İnaktif aşılar ile ilgili eldeki veriler; ilk, ikinci ve tekrar dozu aşılamada, mRNA aşılarına göre daha az antikor üretildiği ve üretilen antikorların daha erken azaldığını gösteriyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde Sinovac aşısı olmuş sağlık çalışanları ile yapılan çalışmada ortaya konulan sonuçlar da daha önce yapılan çalışmalara paralellik gösteriyor. Ayrıca yapılan birçok çalışmaya göre de koruma oranı mRNA aşılarına göre bir miktar daha düşük.” Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “mRNA aşısı tarafında koruma oranı da dahil, neredeyse tüm oranlar ve koruma zamanı biraz daha fazla görünüyor. Fakat yine de korumanın 6 ay civarında olduğu kabul ediliyor ve tekrar dozu öneriliyor.” dedi.

Omicron sonrası koruma oranları düştü

Özellikle Omicron varyantından sonra aşı etkinlikleri ve koruma oranlarının oldukça düştüğünü ve ülkemizde de 3. doz aşı süresinin 3 aya çekildiğini hatırlatan Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Şimdilik üç doz mRNA aşısının Omicron’a karşı iyi ihtimalle %70 civarında koruma sağlayabileceği söyleniyor. Fakat elbette Omicron yayıldıkça bu daha net ortaya çıkacaktır. Aynı durum inaktif aşılar için de söz konusu. Omicron’a karşı etkinlikleri mRNA ile karşılaştırıldığında daha da düşük. Fakat 3. doz inaktif aşılar elbette mRNA aşıları gibi bağışıklığı arttırarak antikor oranını belirli bir şekilde yükseltiyor. Bu da hangi varyant olursa olsun korumayı bir miktar artıracağı anlamına geliyor. Fakat mRNA aşıları ile karşılaştırıldığında bir önceki varyant olan deltaya karşı inaktif aşılarla oluşan antikorların nötralizasyon etkisi neredeyse 3 kat daha az bulunmuştu. Omicron’a karşı etkinlikleri daha da düşecektir, bunu da akılda tutmakta fayda var.” İfadeleri ile düşüncelerini aktarmış.Umarım faydalı olmuştur.Keyifle kalın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu