GündemKöşe Yazıları

Ürtiker neden olur? Ürtiker belirtileri ve çeşitleri nelerdir ?

Değerli okurlarım,
Bu hafta halk arasında “kurdeşen” olarak bilinen, tıp alanında ise “ürtiker” ya da “dabaz” olarak adlandırılan hastalık hakkında sizleri bilgilendireceğim.
Topluma baktığımız zaman insanların hayatlarının bir bölümünde yüzde 20’ye yakın oranda “akut ürtiker” tanısı aldıkları görünüyor. Ancak olguların bir kısmında akut hastalık “kronik” hale yani uzun süreli hale dönüşebiliyor.
Ürtiker ; kaşıntı, kızarık döküntüler ve kabartılar ile seyreder. Bu hastalıkta farkındalığı arttırmak, hastalığın belirtilerinin tanımlanması ve hastaların hekimlere başvurmalarını arttırmak amacıyla tüm dünyada “1 Ekim” tarihi “Dünya Ürtiker Günü” olarak belirlenmiştir. Dünya Ürtiker Gününe özel olarak ben de sizlere hastalarımın bana en çok sordukları sorulardan oluşan bir yazıyı paylaşmayı uygun buldum.
Ürtiker kimlerde görülür? Belirtileri nelerdir?
Hastalık her yaşta ve her iki cinsiyette de görülebilmekle birlikte sıklıkla 20-40 yaş arasında ve kadınlarda görülür. En sık gözlenen belirtiler; dilde-dudakta şişme, nefes alamama ve nefes darlığı, vücutta kırmızı döküntüler ve kaşıntı’dır.
Ürtikerimi ne tetikliyor ?
Akut ve kronik ürtikerin nedenleri farklıdır. Genellikle akut ürtikerde tetikleyici nedenler arasında ilaçlar, enfeksiyonlar ve alerjik katkı içerikli gıdalar yer alırken kronik ürtikerde çoğu zaman neden saptanamamaktadır.
Tedavisi var mıdır? Varsa neler yapılıyor?
Ürtiker tedavi edilebilir bir hastalıktır. Özellikle akut ürtikerli olguların çoğu antihistamin dediğimiz haplarla ve kısa süreli kortizon kullanımıyla birkaç gün içinde geriler. Fiziksel ve psikolojik stres hastalığı kötüleştirebilir. Hastalarımızın alkollü içeceklerden, ağrı kesiciler başta olmak üzere ilaçlardan ve bitkisel kökenli tedavilerden kaçınmaları gerekir. Kronik ürtikerde ileri basamak tedavi ajanlarına geçilir. Özellikle, son yıllarda kullanılan omalizumab tedavisinin dirençli kronik ürtiker tedavisinde çok etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bu tedavi üniversite hastanemizde de uygulanmaktadır.

“Ürtiker” hastalığı birçok kişinin korkulu rüyasıdır. Hastalarımız devamlı kaşındıkları ve vücutlarında kırmızı döküntüler oluştuğu için çoğunlukla endişe içerisinde hayatlarına devam ederler. Hastalarda endişe, stres ve yorgunluk belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmeleri gerekmektedir. Hastanemizde ürtiker hastalığındaki yeni tedavilerin uygulandığını tekrar belirtir, hepinize “ürtikersiz” sağlık dolu bir hafta dilerim.
Sevgili okularım, derinizi Dermatologlara emanet ediniz, sağlıkla kalın…..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu