Köşe Yazıları

Uyuz Sıklığında Artış

Uyuz Sıklığında Artış

 

Değerli okurlar, gazete yazılarımda sıklıkla hastalarımın bana en çok sorduğu sorulardan yola çıkarak veya sizlerin merak ettiği hastalıklar ya da kozmetik uygulamalar  ile ilgili doğru ve güncel bilgileri  yazmaya çalışıyorum. Tabi bu arada bana muayene olmaya  gelen ve sıklığında artış gözlediğim hastalıkları da yazmayı unutmamaya çalışıyorum. Bugünkü konum “Uyuz hastalığı”.   Son zamanlarda ciddi vaka artışı saptadığımız bir hastalık olduğu için sizleri bu yazımda biraz aydınlatayım.

 

İlgili Makaleler

Genellikle sonbahar ve kış aylarında gözlenen uyuz vakalarında bu yıl boyunca ciddi bir artış yaşandığını gördük. Buna neden olarak hastaların tam ve etkili  olarak tedavi edilememesi, uyuz ilaçlarına karşı gelişen direnç ve pandemi nedeniyle evde uzun süre bir arada zaman geçirmek  sayılabilir.

 

Uyuz nasıl bulaşır, nasıl tedavi edilir, aşağıda bir bakalım:

 

  • Uyuz yakın temas ile bulaşır: Aynı kıyafeti giymek, aynı yatağa yatmak, cinsel birliktelik…. gibi yakın temas hastalığın bulaşmasını sağlar.
  • Uyuz mikrobu bir parazittir. Kalabalık ortamlarda çok kolay bulaşır.
  • Uyuz hastalığının en önemli belirtisi kaşıntıdır.
  • Uyuz hastalığının tedavisi; o evde yaşayan ve o eve giren çıkan kaşıntısı olsun olmasın herkesin düzgün ve tam olarak tedavi edilmesi ile yapılır.
  • Uyuz tedavisinde hasta kişinin ve tüm aile fertlerinin giydiği kıyafetlerin uygun sıcaklık derecesinde yıkanması, ütülenmesi ve yıkanamayanların uygun olarak ağzı kapalı poşetlerde 10 gün muhafaza edilmeleri gerekir.

 

Değerli okurlar, sizde kaşıntı varsa, kaşıntıya döküntü eşlik ediyorsa mutlaka bir hekime başvurunuz. Hekiminiz sizde “uyuz” hastalığından şüpheleniyorsa uygun tedavinizi verecektir. Tedaviyi mutlaka evdeki her birey kullanmalıdır. Günümüzde tedavide kullandığımız uyuz ilaçlarına karşı etkisizlik saptamaktayız. Bu nedenle eskiden kullandığımız içinde” kükürt, katran ..”gibi ilaçların olduğu yapma-hazırlama ve formüllü  ilaçları tercih ediyorum.

Tedaviyi etkin olarak kullanmak ve tüm aile bireylerinin aynı anda tedaviyi uygulaması tedavide  en iyi yöntemdir. Eğer tedavi olunmaz ya da yanlış tedavi ile tedavi olduğumuzu düşünürsek çok rahat bulaşan bu hastalığın giderek salgın yapma ihtimali mevcut. Bu nedenle uyuz şüphesi olan   tüm hastalarımızın Dermatoloji uzmanlarına başvurması gerekir.

Herkese sağlıklı ve güzel günler dilerim.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu