UZZK Başkanı Tan'dan Zeytincilikte Rekor Beklentisi
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde dünya liderliğine doğru ilerlediğini açıkladı

UZZK Başkanı Tan’dan Zeytincilikte Rekor Beklentisi
Tan: “2024-2025 sezonu için 475 bin ton zeytinyağı ve 750 bin ton sofralık zeytin üretimi bekliyoruz.”
UZZK Başkanı Tan’dan Zeytincilikte Rekor Beklentisi
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr. Mustafa Tan, Balıkesir’in Edremit ilçesinde yaptığı açıklamada, 2024-2025 sezonunda Türkiye’nin zeytincilikte yeni bir rekor kıracağını duyurdu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonunda yapılan rekolte tahmin çalışmalarında, 750 bin ton sofralık zeytin ve 475 bin ton zeytinyağı üretimi beklendiğini belirtti. Tan, Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğine yükseldiğini ve hedefin liderlik olduğunu vurguladı.
Yeni Rekolte Tahmin Modeli
Tan, bu yıl rekolte tahmin çalışmalarında format değişikliğine gidildiğini ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın saha çalışmalarında İl Tarım Müdürlüklerinin daha etkin rol aldığını söyledi. Türkiye genelinde yapılan sayımlarda, 2024-2025 sezonunda 200 milyonun üzerinde zeytin ağacı olduğu tespit edildi.
Dünya Liderliği Hedefleniyor
Tan, “Son dönemde kuraklık nedeniyle zeytin verimi düşse de 475 bin ton zeytinyağı rekoltesi tahmin ediliyor. Bu, Türkiye’nin dünya zeytinyağı üretiminde lider olma yolunda önemli bir adım” dedi. Geçen yılki ihracat kısıtlamalarının iç piyasada stok oluşturduğunu ifade eden Tan, 100-150 bin ton civarında zeytinyağı stoğunun bulunduğunu belirtti.
Rekolte Tahminleri Kesin Değil
Rekolte tahminlerinin kesin olmadığını vurgulayan Tan, “Bu sonuçlar aralık ayında yeniden değerlendirilecek. Türkiye, zeytincilikte dünya sahnesinde adından daha çok söz ettirecek” dedi.
AA