GündemKöşe Yazıları

Virüsler Plastikler Üzerinden “Otostop Çekerek” Tatlı Suda Hayatta Kalabiliyor

Virüsler Plastikler Üzerinden “Otostop Çekerek” Tatlı Suda Hayatta Kalabiliyor

 

Araştırmada bağırsak virüslerinin mikroplastiklere eklenerek üç güne kadar bulaşıcı kalabildiği bulundu.

Araştırmacılar, tehlikeli virüslerin plastik üzerinde otostop yaparak tatlı suda üç güne kadar bulaşıcı kalabildiğini buldu. Rotavirüs gibi ishale ve mide rahatsızlıklarına neden olan virüslerin, 5 mm’den daha küçük olan mikroplastiklere bağlanarak hayatta kaldıkları bulundu. Stirling Üniversitesi araştırmacıları, bu virüslerin bulaşıcı kaldıklarını ve potansiyel bir sağlık riski oluşturduklarını da ekledi. Stirling Üniversitesi’ndeki projede baş araştırmacı Prof. Richard Quilliam şunları söyledi: “Virüslerin mikroplastiklere yapışabileceğini ve bu sayede suda üç gün hayatta kalabildiklerini bulduk.”

Quilliam bununla beraber, bu çalışmanın virüslerin çevrede nasıl davrandığına dair ilk araştırma olduğunu söyledi. Sudaki mikroplastiklerde bulunan virüslerin bulaşıcı olup olmadığını belirlemek için standart laboratuvar yöntemlerini kullandı. “Virüslerin çevrede, plastik üzerinde ‘otostop yaparak’ ne derece hayatta kalabileceklerinden emin değildik, ancak hayatta kalıyorlar hem de bulaşıcı olma özelliklerini koruyarak” dedi.

Plastiklerin bakteri ve virüsleri nasıl taşıdığını inceleyen Doğal Çevre Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen 1,85 milyon sterlinlik bir projenin parçası olan bulgular, mikroplastiklerin çevrede patojen transferini mümkün kıldığı sonucuna vardı. Makale, Çevre Kirliliği dergisinde yayınlandı. Quilliam, “Çevrede üç gün boyunca bulaşıcı olmak, atık su arıtma çalışmalarından halk plajına gitmek için yeterince uzun bir süre” dedi.

Atık su arıtma tesislerinin mikroplastikleri yakalayamadığını sözlerine ekleyen araştırmacı, “Bir atık su arıtma tesisi kanalizasyon atıklarını temizlemek için elinden gelen her şeyi yapıyor olsa bile, boşaltılan suyun içinde hâlâ mikroplastikler var. Bunlar daha sonra nehirler aracılığıyla başka alanlara taşınabilir. Bu plastik parçacıklar o kadar küçük ki örneğin yüzücüler tarafından yutulabilir. Sizi hasta etmek için çok fazla virüs parçacığı da gerekmiyor” dedi.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu