YAĞLILAR FABRİKA GİBİ

YAĞLILAR FABRİKA GİBİ

İvrindi’de Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kurslar büyük ilgi gördü. Kadınların ayağına giden tezgâhlar kuruldu. Halı, kilim, dokuma işleri için ipler gecereden geçirilerek birbirinden güzel renklerle serilmeye değer örnek oluşturdu.

İvrindi Halk Eğitimi Merkezi´ne müdürü Arif Kunduzcu düzenledikleri kurslarla kursiyerlere farklı beceriler kazandırılmış olduğunu söyledi. Hem ekonomik hemde zamanı değerlendirmenin en güzel yolunu halkın bulduğunu ve kendilerinin de buna kolaylık sağladıklarını belirtti.

Halı dokuma tezgahlarında oturan kadınlar kurslardan son derece memnun. Halı dokuma tezgahlarında dokuma yapan İvrindi Yağlılar Köyünden Hatice Yılmaz( 54): ‘Kol çantası yapıyorum ben. Komşularım bu kursa beden önce başladı. Acaba bende yapabilir miyim dedim geldim yaptım da. Kızma hediye yapıyorum. Kursa başladığımı duydu. O kadar kursa gidiyorsun da bana bir şey yamamışsın demesin diye evden bir kanaviçe getirdim onun örneğin den kol çantası yapıyorum.’ diyerek sadece kendisi için değil çevresini de mutlu eden el emeğini çıkarmanın sevincini yaşadığını belirtiyor. İvrindi Yağlılarda kurulan tezgahlarda konuya dair düşüncelerini sorduğumuz becerikli hanımlar önce zor odu ancak şimdi öğrenince işi kolaylaştırdık diyerek şöyle konuştular: ‘ Semra İnce: Halı dokumayı ben öğrendim benim için kolay oldu. Yağlılarda ilkkez kuruluyor bu tezgahlar ve bu kurs. Bizim için iyi oldu. Esma Hanım (24): Duyduğumda gelmemiştim. Daha sonra buraya gelenleri ziyarete geldim. Çok hoşuma gitti dokumaları. Bende yapmalıyım dedim ve geldim. Filiz Kocaefe: Bize bu imkanı Halk Eğitim Müdürü Arif bey sağladı. Duyunca hem ailemize de katkı olur diye düşündük. Çocukları okula gönderince buraya geliyoruz. Bu imkanı sağladıkları için çok teşekkür ediyoruz. Burada öğretmen bu işi bize öğretti. Kolay olmadı ancak azmimizle ve hocamızın da azmi ile bu işi başardık. Bu kursların devamını isterim. Halılar yapılmaya devam etsin Biz halı dokumaya hazırız. Öğrendik ve artık üretmek istiyoruz.Huriye Paçalı İp dolamaya geliyorum buraya. Halı dokuyan köyümün kadınlarına ipleri dolayıveriyorum. Yardım ediyorum elimden geldiğince. Halı için gecereden dönen bu ipleri yumak haline getiriyorum. Eskiden çoktu bu işi yapanlar. Ben kendimde eskiden kilim çok dokudum. O zamanlar çok çalışırdık.Eskiden yokluk vardı.Artan ne varsa onlardan eksikler tamamlanırdı.Ben heybe dokudum.Heybe yapımınıda gençliğimde dokuma yapan kadınlardan öğrendim.Merhaba Haber Merkezi’nin Özel Haberidir