GündemKöşe Yazıları

Yağmur ve Başağrısı

Yağmur ve Başağrısı

 

Hava şartları, baş ağrısını ve migreni tetikleyen bir unsur. Basınç, ısı, nem ve rüzgar gibi tek bir hava özelliğinin ani değişimi ağrı yaşatır. Hava basıncında ani düşme, bulutların kalınlaşması, nem artışı, ısıdaki değişimler ve rüzgarın şiddetlenmesi, migren ataklarını tetikleyebileceği gibi ağrıyı kötüleştirebilmekte.

Aksine yüksek hava basıncı ile birlikte olan kuru bir hava ve parlak güneş ışığı baş ağrısını yatıştırabilmektedir. Soğuk havalar geldi ve rüzgara ve havasız ortamlara dikkat etmeliyiz.

Halk arasında ağrıyan eklemlerin, yağmurun gelişine işaret ettiğine inanılır. Hatırlayanlar olacaktır Kemal Sunal’ın filmlerine bile konu olmuştur bu konu. Dizlerim ağrıyor yağmur yağacak diyen ihtiyarları mutlaka duymuşuzdur. Bu durum aslında tıbbi bir gerçeğe işaret ediyor.

Hava durumu, pek çok tıbbi sorunu tetikleyebilir hava deyip geçmeyin. Bu konuda doktorlar hatta bazı hastalarda ölüm riskini bile artırabilir diyor. Hava değişikliklerinin astım, diyabet, kalp, artrit ve migren hastalarını etkileyebildiğini belirtiyrlar.

Hayat temponuzu biraz yavaşlatın

Havadaki ani değişimlerin yanı sıra baş ağrısını tetikleyen başka önemli faktörler de bulunmaktadır. Modern hayatın temel bileşenleri haline gelen agresif kariyer planları, aşırı hırs, telaş ve günlük koşturmaca bunun bir boyutunu; alkol, nikotin ve kafein gibi maddelerin aşırı tüketimi de bir diğer boyutunu oluşturmaktadır. Sizler için bitkilerden gelen şifa kitabının bir köşesine buluğum bu notlar oldukça yaygın bir konu aynı zamanda. Yaşantımız boyunca hiç başınız ağrıdı mı? İşte bu nedenle nedenlerini anlayabilmek içinde bu konuyu seçtim. En yaygın sağlık problemlerinden biri olan baş ağrısı, kişilerin sosyal hayatlarını ve işlerini de ciddi anlamda etkileyebilmekte.

Baş ağrıları şu şekilde gruplandırılır:

Gerilim tipi baş ağrısı: En yaygın tiptir ve esas olarak stres, yorgunluk, depresyon ve sıkıntılar nedeniyle oluşur.

Sinüs baş ağrısı: Sinüs enfeksiyonları neden olur.

Göze bağlı baş ağrısı:  Uzun bir süre bir şeye odaklanma sonucu oluşur.

Sekonder baş ağrısı: Başka bir hastalığa bağlı meydana gelir ( Örneğin tümörler)

Nevralji: Sinirlerin irritasyonu ile olan baş ağrısı.

Aşırı madde kullanımına bağlı baş ağrısı: Alkol, nikotin ve kahve sıklıkla ağrıya yol açar.

Ağrı kesicileri doktor kontrolünde kullanın. Sağlıklı geçireceğiniz günler dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu