GündemKöşe Yazıları

Yaydan Çıkan Ok Gibi

Yaydan Çıkan Ok Gibi

Nereye, nasıl varacağı ve vardığı yerde nasıl bir etki yaratacağı düşünülmeden sarf edilen sözler, geri dönüşü olmayan bir ok gibi değdiği yerde derin bir yara açar. Bu nedenle de bıçak yarası geçermiş, dil yarası geçmezmiş incinen yürekte.

Elbette insanın ufkunun açılmasını da sağlayabilir bazen bu acı sözler lakin alıcının bakış açısı ve o an içinde bulunduğu duygu durumuna bağlı. Zira gelişigüzel söylenen sözlerin, yapıcılığından çok yıkıcılığına şahit oluyoruz daha çok ne yazık ki. Yine de farklı bir bakış açısıyla ve sakinliğin korunması şartı ile “içinde olduğum bu durum bana ne anlatıyor, burada ne görmem lazım?” diye de değerlendirilebilir eğer bu yaklaşım konusunda farkındalık geliştirmişsek.

Bazen söylenen kötü sözlerin adresi, sarf eden kişiye ait olur. Çünkü o kişi, yaşanan durum karşısında kendini ya aciz ya da üstün hissettiği için gerçek karakterini ortaya koymuştur. Kabın içinde ne varsa dışarıya da o taşar öyle değil mi? Burada durup düşünmek lazım eğer o kişinin hayatınızda önemli bir yeri varsa. Ne güzel söylemiş Mevlana “bir lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye”  Böyle bir bakış açısı, maruz kalınan sözlerin dikkate alınıp alınmayacağı konusunda yol gösteren bir rehber olacaktır diye düşünüyorum.

***

Dillendirilen sözlerin, duygu ve düşüncelerin dışa vurulmuş hali olduğunu biliyoruz. Özellikle de aralarında sevgi bağı olan insanların, birbirlerinin gerçekliğini görme anlarıdır bu anlar. Sihirli gücü olduğu söylenen sözlerin, söyleyeni hem yüceltici hem de basitleştirici bir etkisi olduğu aşikâr. Bu nedenle büyük lokma yer lakin büyük söz etmez kendini bilen insanlar. Çünkü bilirler ki, bir anda ya ocaklar söner ya da kışlar bahara döner. Su ile ateş gibi mesela. Ya derin anlamlarını ortaya çıkarır hayatın bazen su gibi, bazen de yakar, kavurur, kül eder ateş gibi.

Dilin kemiği yok denir ya, aslında suçu yoktur dilin

Uslanmayan öfke, anlamsız gurur olur sebebi, kinin

Kimi zaman şakır bülbül gibi, kimi zaman sessiz

Gönülden ne geliyorsa ikrar eder o, çaresiz

Gönülde aşk varsa eğer, yaydan çıkmaz ok gibi o sözler

Kalp, kalbi kırdıysa eğer, gönül sevgiyi özler

Dilin güzelliğini besleyen, kalbin güzelliğidir

Bilmez misin karanlık yüreklerden dökülen sözler, zehirlidir

Demet TOK

Şair/Yazar

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu