O YOLDA ASLA DURMAYIN!

Birleşmiş Demiryolcular Derneği Başkanı Hikmet Erdinç Budak, yıpranma payına çözüm istediklerini söylerken, demiryolu çevresinde alınan güvenlik önlemlerinin de artırılması gerektiğini belirtti. Başkan Budak, bilinmeyenleri Büyükşehir MERHABA okurlarıyla paylaştı.
Birleşmiş Demiryolcular Derneği Kurucu Başkanı Hikmet Edinç Budak, en büyük sorunlarının yıpranma olduğunu söyleyerek, yıpranma kapsamından yararlanmak için girişimlerine başladıklarını ifade etti. Balıkesir’de yapımına başlanan hafif raylı sistem ile birlikte toplu taşımada ve öğrencilerin üniversiteye ulaşımında önemli bir dönüm noktasını yaşanacağını söyleyen Başkan Budak, demiryolu güvenlik önlemlerinin de alınması gerektiğini belirtti.
Genel Merkez Balıkesir’de
Genel Merkezi Balıkesir’de olan Birleşmiş Demiryolcular Derneği’nin kuruluşuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kurucu Başkan Hikmet Erdinç Budak, ‘2011 yılında Makinist olarak kuruma girdim. Daha önce memur eliyle yapılan sonradan ise işçi eliyle yapılmasına karar verilen bu kuruma ilk makinist işçi olarak girenlerdenim. İlk defa işçi eliyle girildiği için haliyle eksiklikler de yaşandı. Bir çok uğraşlar verdikten sonra 2014 yılında Balıkesir’de Birleşmiş Demiryolcular Derneği’ni (BİR-DEM) kurduk. Bilgi alışverişinde bulunmak ve arkadaşlarımızın hak ve hukukunu korumak için biz de elimizden geleni yapmaya karar verdik. Genel Merkez olarak kurduğumuz Birleşmiş Demiryolcular Derneği (BİR-DEM) olarak Ankara ve İzmir’de şubelerimiz var. Ülke genelinde ise 900 üyemiz var. Hızla büyüyen bir derneğiz’ ifadelerini kullandı.
‘En Büyük Sorun Yıpranma’
TCDD’ye bağlı çalışanlar olarak en büyük sorunlarının yıpranma payı olduğunu söyleyen Birleşmiş Demiryolcular Derneği Başkanı H. Erdinç Budak, ‘Bizim en büyük sorunumuz ne yazık ki yıpranma. TCDD işletmesi 2011 yılında Makinist ve Tren Teşkilcilik mesleklerinde 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle tabi personel istihdam etme politikasını değiştirmiş, Makinist ve Tren Teşkil Görevlilerinin unvanlarını işçi statüsünde istihdam etme yoluna gidilmişti. Değişiklik ve bunun beraberinde getirdiği sosyal ve ekonomik adaletsizlikler yeni statüde baş gösterdi. Tren Makinisti, hazırlanmış cer araçlarını ve treni teslim alarak emniyetli, konforlu ve ekonomik bir şekilde, iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve kalite standartları ile mevzuatlara, iş talimatlarına uygun olarak sevk ve idare eden nitelikli teknik işçilerdir. Tren makinistleri, tren çarpışmaları, detay gibi demiryolu kazaları nedeniyle beden bütünlüğü ve can güvenliğini tehdit eden risklerle karşı karşıyadır. Biz bu konuda çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Ulaştırma Bakanlığı’na ve Balıkesir Milletvekillerimize durumu ilettik. Bu konunun çözüme kavuşmasını istiyoruz’ şeklinde konuştu.
‘Balıkesir’de Geç Bile Kalındı’
Balıkesir’e hafif raylı sistemin yapılmasını değerlendiren Birleşmiş Demiryolcular Derneği Başkanı H. Erdinç Budak, ‘Balıkesir Büyükşehir Belediyesi girişimleriyle şehre hafif raylı sistem yapılıyor. Bu olması gereken hatta geç bile kalınmış bir olaydı. Pek çok şehirde faaliyete geçti. Ulaşımda büyük kolaylıklar sağlıyor. Balıkesir’de de özellikle Otogar ve Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi arasına kurulduğunda ulaşımda büyük bir kolaylık sağlayacak. Bunun yanı sıra öğrencilerin ulaşım kolaylığını da sağlıyorlar. Ben öğrenciliğimden biliyorum. Kredi Yurtlar Kurumu’nda kalan bir öğrenci Çağış’a gidene kadar saatler geçiyor. Üstelik bu süre içerisinde öğrenciler ayakta zor bir yolculuk yaşıyorlar. O nedenle otobüs ile bu yolu gitmektense hafif raylı sistem olması çok daha iyi olur. Toplu taşımayı e kadar öne çıkarırsak o kadar yakıt tasarrufu ve düzenli bir trafik hattına sahip oluruz. Biz de üzerimize düşen bir görev olursa yapmaya hazırız’ ifadelerini kullandı.
‘Demiryolu Güvenliği Sağlanmalı’
Demiryollarındaki ihata duvarlarının arttırılması gerektiğini söyleyen Birleşmiş Demiryolcular Derneği Başkanı H. Erdinç Budak, ‘Demiryollarının etrafı düzenli bir hale getirilerek, vatandaşların güvenliği sağlanmalı. Raylı sistemlerde bazı eksiklikler var. Demiryolu kenarlarında hem demiryolu güvenliğini sağlayan hem de vatandaşların güvenliğini sağlayan ihata duvarları çoğaltılmalı. İzmir’de ihata duvarları güzel bir şekilde yapıldı. Bu duvarlar diğer şehirlerde de çoğaltılırsa güvenli bir yol sağlanmış olur’ dedi.
‘İnsanlar Öldü’
Demiryolu ve karayolunun ayrılması gerektiğini söyleyen BİR-DEM Başkanı H. Erdinç Budak, ‘Demiryolu olarak baktığımızda genel eksiklikler var. İhata dediğimiz, demiryolu kenarlarındaki duvarların eksikliğini yaşıyoruz. Demiryolunun sağı ve solu yüksek duvarlarla çevrildiğinde üçüncü şahısların demiryoluna girmesi engellenir. Çünkü şu anda Cumartesi Pazarı’nın bulunduğu bölümde çok fazla ölümlü kaza yaşadık. Doğumevi Kavşağına üst geçit yapılıyor. Bu oldukça gerekli bir çalışmaydı. Onunla birlikte karayolu ve demiryolu ayrılacak. Ama orada daha önce bir sürü insan öldü. Vatandaşlarımız geçitlerden değil de ihata demirlerinden kendilerine yol açarak oradan geçmeye çalıştılar ve tren asla duramadığı için de çok kişi hayatını kaybetti’ ifadelerini kullandı.
Tren Yolundan Ölüme Geçiş
Normal hızında giden bir trenin dahi asla ani şekilde duramayacağını söyleyen BİR-DEM Başkanı H. Erdinç Budak, ‘Balıkesir’de tren yolunun içinden geçmeye çalışan ve ihata demirlerini aşarak kendilerine geçit oluşturan ve hayatını kaybeden çok insan oldu. Her ne şartta ve durumda olursa olsun vatandaşlarımız asla tren yolundan geçmemeliler. Tren yolundan geçilmeye çalışıldığı andan itibaren hayati tehlike başlamış demektir. Tren ne kadar yavaş geçerse geçsin, durma şansı yok. Vatandaşlarımız tren durur diye beklemesinler. Bu yüzden kaç insanımız hayatını kaybetti. Üstelik yasalarda da trenlerin belli koşullarını sağladıkları andan itibaren yol içinde belirtilen noktalar dışında asla durmayacakları yer alıyor. Kaza dahi olsa tren yoluna devam etmek zorunda. O yüzden insanımız bizim için değerli. Onlara bir şey olmaması için kesinlikle güvenlik önlemleri alınmalı. Ama önlemlerin en büyüğünü de kesinlikle vatandaşlarımız almalı’ dedi. Merhaba Haber Merkezi