Köşe Yazıları

Bahar Bayramı: “NEVRUZ”

Bahar Bayramı: “NEVRUZ”

21 Mart, yerküremizde önemli değişimlerin gerçekleştiği bir tarihtir. Güneş ışınları bu tarihten itibaren kuzey yarım küreye dik düşmeye başlar. Bu arada güney yarım kürede geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlarken, kuzey yarım kürede ise tam tersi gündüzler uzamaya başlar. Bu tarih; güney yarım kürede sonbahar, kuzey yarım kürede de ilkbahar başlangıcıdır. 21 Mart günü Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Ayrıca, bu tarih Güney Kutbu’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutbu’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Tüm bu değişimler dünya kuruldu kurulalı her sene aynı tarihte bir düzen ve intizam içerisinde hiç şaşırmadan gerçekleştirilir.

***

21 Mart aynı zamanda yeryüzünde muhteşem bir uyanışın da başlangıcıdır. Bu tarih itibariyle Yüce Yaratıcının emriyle yeryüzünde acayip bir şekilde müthiş bir değişiklik ve bir yenilenme meydana gelir. Bu değişimi görmek için, baharın bu güzel günlerinde, güzel çiçekli bir tepeye çıkıp etrafı bir seyran edip derin bir tefekküre dalmak gerekir. İşte o zaman insan, kışta harap olmuş o bitkilerin bir mucize eseri olarak yeniden dirildiğine şahit olacak, adeta kupkuru bir çöl gibi olan tepelerin rengarenk çiçeklerle donatıldığını görecektir.

Nevruz Nedir Nevruz Ne Zaman Kutlanir 2762694

İlgili Makaleler

Ama tüm bu mucizevi değişimler, doğduğumuzdan bu yana sürekli gözümüzün önünde gerçekleşen şeyler olduğu için bizlere doğal ve olağan şeyler gibi geliyor. Oysa, biraz derinlemesine düşünsek; tatsız ve renksiz o kuru topraktan sanki bir yerlerden emir almışçasına bir anda tatlı mı tatlı, rengarenk ve mis kokulu çiçekler çıkıverdiğini, o kuru odun dalların bir anda yeşerip, çiçek açıp meyve verdiğini hayretler içinde müşahede edeceğiz.

***

21 Mart yeryüzündeki tüm mahlukat için bir bayram. Yol kenarındaki o rengarenk çiçekler, yeşillenmiş dalları çiçeklerle bezenmiş her bir ağaç, en güzel süslü elbiselerini giyerek, en güzel kokularını sürünmüş olarak, bahar bayramında bizlerin önünde bir nevi resmigeçit yapıyorlar, bizlerin dikkatlerini çekmek için lisanı halleriyle haykırıp duruyorlar. Bu mucizevi faaliyetler elbette sadece bitkiler aleminde olmuyor, hayvanlar aleminde de bunlar gibi nice değişimler gerçekleşiyor. Şimdilik bitkiler alemi ile iktifa edip yazımızı burada tamamlayayım.

Son söz olarak; yaratılan her şey kendi lisanı haliyle bize bir şeyler söylüyor. Yeter ki, “bakmak”tan öte “gören gözlerimiz; ve “işitmek”ten öte duyan kulaklarımız olsun.

Bu vesileyle, Nevruz’unuzu tebrik ederim. Her gününüzün bayram sevinci ve huzurunda geçmesi dileğiyle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu