Cumhuriyet’in 100’üncü yılında gerçekleştirilecek uzay yolculuğunda, uzay yolcusu Alper Gezeravcı, üniversite ve araştırma kurumları tarafından hazırlanan 13 farklı deney gerçekleştirildi. Bu deneylerden birinde uzay ortamında bitkilere genetik müdahale yapılarak bu müdahalenin verime etkisini gözlemlemek. Yani bu deney aslında uzayda tarım çalışmalarına yön verecek önemli bir deney.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından belirlenen bu deneyin tam adı “Mikro Yer Çekimi Altında Bitkilerde CRISPR Gen Düzenleme Verimliliğinin Araştırılması”.
CRISPR’i basitçe tanımlamak istersek; bilim insanlarının canlıların DNA’larında hedefli ve hassas değişiklikler yapmasına imkân sağlayan bir gen düzenleme yöntemi olarak tanımlayabiliriz. Bu çalışma ile gelecekte gıda kaynağı olabilecek bitkilerle uzay ortamında yapay bir ekosistem oluşturulması ve bu ekosistem içinde oksijen kaynağı sağlaması amaçlanmaktadır. Bu nedenle geleceğin Mars kolonilerinin konuşulduğu günümüzde özellikle uzun süreli uzay görevlerinde hem astronotları destekleyecek bir ekosistem oluşturabilmek hem de oluşturulacak ekosistemde bu bitkilerin sağlığı için çalışma büyük önem taşıyor.