GündemKöşe Yazıları

Balıkesir Kahvaltı Festivalinde “Beyaz Zambak Reçeli” De Olacak Mı?

Balıkesir Kahvaltı Festivalinde “Beyaz Zambak Reçeli” De Olacak Mı?

 

Bildiğiniz gibi 2-5 Haziran tarihleri arasında “Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali” düzenlenecek. Balıkesir’in kahvaltısı meşhur mudur değil midir onu bilmem ama beyaz zambakları meşhurdur. Bu festival Balıkesir’i ve kaynak değerlerini tanıtmak için bir fırsat. O halde beyaz zambaklar şehri Balıkesir’in beyaz zambaklarını bu vesileyle kahvaltı sofralarında da tanıtalım derim. Mesela her kahvaltı masasının ortasında ya da her stantlarda birer demet beyaz zambak ne güzel de yakışır değil mi.

Tabi asıl demek istediğim bu değil. Madem söz konusu kahvaltı festivali, e kahvaltıda meşhur Balıkesir peynirleriyle birlikte meşhur ballarımız ve reçellerimiz de olmalı.

Beyaz zambakların o etkileyici görüntüsü ve kokusu yanında taç yapraklarından yapılan reçelini markalaştırmanın tam zamanı.

Malum Balıkesir beyaz zambakların hem doğal hem de kültürel olarak yetiştiği bir şehir. Köylerde birçok yerel üretici beyaz zambak soğanları yetiştiriyor hatta yetiştirilen bu soğanları alıp yurt içi ve yurt dışı piyasada satıyor. Ancak bu zambakların beyaz taç yaprakları yeterince değerlendirilemiyor. Görüştüğüm bazı üreticiler geçtiğimiz senelerde kamyonlarla çiçeklerin âtıl kaldığını ve değerlendiremediklerini dile getirdiler. İşte özellikle küçük ölçekte girişimciler için güzel bir fırsat. Beyaz zambak çiçekleri reçel olarak değerlendirilmeyi bekliyorlar.

Peki nasıl yapacağız bu reçeli? İşte size tarifi.

 

Recel

 

Zambak Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı tohumları çıkartılmış zambak
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Öncelikle beyaz çiçek yapraklarının dip kısımlarından biraz kesin, aksi takdirde reçelin rengi kararabilir. Daha sonra beyaz renkli çiçek yapraklarını yıkayıp iki ya da üç parçaya bölerek küçültün. Bu yaprakların üzerlerine iki yemek kaşığı toz şeker serperek üzerini örtün ve iki gün bekletin. Reçelin şerbetini hazırlamak için şeker ve iki su bardağı suyu tencerede on dakika kadar kaynatıp kalan bir bardak suyu da ilave edin. Bu karışımı şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Şekerde beklettiğiniz zambakları ve yarım limonun suyunu ilave edip reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Ocaktan alıp sıcakken kavanozlara aktarın. Ağzını sıkıca kapatıp soğuyuncaya kadar ters çevirerek bekletin. Mis kokulu beyaz zambak reçeliniz servise hazır. Afiyet olsun.

Beyaz zambak reçeli kendine has hoş kokusu ve bal rengiyle Balıkesir’in marka değerleri arasına girmeyi bekliyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu