Köşe Yazıları

BEYAZ ZAMBAK FESTİVALİ

Halk arasında gelin çiçeği olarak ta bilinen beyaz zambaklar zarifliğiyle göze çarpar. Asalet, annelik ve doğurganlık, yeniden doğuş, masumiyet, saflık ve gençliğin güzelliği anlamlarını taşıyan Zambakların tarihi 3.500 yıla kadar dayanmaktadır. Kitaplarda geçen ilk bilgi, zambağın milattan önce 1580 yılında Girit Adasında keşfedilmiş olduğudur. Yunan mitolojisinde zambak çiçeğinin Hera’nın sütünden filizlendiğine inanılır ve büyük saygı gösterilir.

Bununla birlikte zambak çiçeğine farklı milletlerde farklı anlamlar da yüklenir. Araplar bu çiçeğe “gelinin tâcı” yakıştırması yapar. İngiltere’nin Viktoryen döneminde “fevkalade mükemmel güzelliği” temsil ettiğine inanılırdı. Çin’de ise bir yakınını kaybeden kişiye zambak çiçeği hediye edilir ki bu sayede gönül acısını dindirebileceğine inanılırdı. Zambak, kısa sürede kuruyan bir çiçek değildir, dayanıklıdır. Bu gücü ve güzelliği nedeni ile Fransız Kraliyet sembolü olarak seçilmiştir. Hıristiyanlıkta ise iffet ve erdemi temsil etmektedir.

Köşe Fati̇h Satil

İlgili Makaleler

Zambak, ciddi bir emek isteyen bitki değildir. Standart bakımları yapıldıktan sonra çok uzun yıllar yaşayabilir. Tek yapmanız gereken iyi bir şekilde dikmek, gübrelemek ve düzenli sulamaktır.

Balıkesir’imizin de simgesi olan Beyaz Zambaklar, tıbbi-aromatik bir bitki olduğu kadar ekonomik önemi de olan bir bitkidir. Kesme çiçek sektöründe olduğu gibi birçok sektörde kullanımı olan beyaz zambaklar; kolonya, sabun, reçel, marmelat ve lokum yapımında küçük ölçekte kullanılıyor olsa da bu ürünlerin sanayii ölçeğinde değerlendirilmesine geçilmelidir.

Bilindiği gibi Balıkesir’de Kolonyacılık sektörü 60 yılı aşkın bir süredir devam etmektedir. Balıkesir’in simgesi haline gelen Beyaz Zambak Kolonyası ise ilk defa Türkiye’de 1930’lu yıllarda Balıkesir’de üretilmiş ve günümüzde Balıkesir’in simgesi haline gelmiştir.

Beyaz Zambakların mutfak kültüründe, reçel ve marmelat yapımında da kullanılma potansiyeli vardır. Bu sayede kadınlarımıza da istihdam alanı sağlanabilir. Tabi bu ürünleri gıda sanayine doğru yönlendirmenin yollarını da araştırmak gerekir.

Son söz olarak; Beyaz Zambaklarla ilgili tüm bu proje ve fikirler, şehrimizde düzenlenecek olan “Beyaz Zambak Festivali” ile görücüye çıkartılıp Türkiye’ye ve Dünyaya tanıtılarak Balıkesir için hem turizm hem sanayi ölçeğinde katkı sağlayabiliriz.

Beyaz Zambaklar gibi tertemiz ve bembeyaz günler dileklerimle…

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Saygıdeğer Prof.Dr.Fatih Satıl Hocamın “BEYAZ ZAMBAK FESTİVALİ” düşüncesine coşkuyla katılıyor ve saygılarımı gönderiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu