Bigadiç’te Yerli Susamla Gelen Helvanın Tadına Bakan Unutamıyor
Tahin kokusunun buram buram koktuğu tadından ve adından bahsettiren Bigadiç Helvası geçmişten günümüze uzanan bir başarı öyküsü
Bigadiç’te Yerli Susamla Gelen Helvanın Tadına Bakan Unutamıyor
Tahin kokusunun buram buram koktuğu tadından ve adından bahsettiren Bigadiç Helvası geçmişten günümüze uzanan bir başarı öyküsü.
Özelliğini Bigadiç’te üretilen susamlarla yapılması hiç kimyasal ilaç kullanmadan tamamen organik olan ürünlerden alan helva ilçenin ve Balıkesir sofralarınında baştacı. Ayrıca, Ramazan ayına has olarak üretilen susamlı helva da beğenilerek tüketilen bir lezzet.
“Tadına Bakan Bir Daha Unutamıyor”
Bigadiç’te üretilen tahin helvasının tadını bir defa tadan kişi bir daha unutamıyor. Bigadiç’te küçük dükkanlarda üç neslin bir hikayesini anlatıyor Bigadiç Helvaları. “Baş Helva” işletme sahibi Ali İhsan Eröz aynı zamanda bir gıda mühendisi. Eröz, “Hammaddemiz olan susamı özellikle Bigadiç Bölgemizdeki üreticimizden temin ediyoruz” dedi ve helvanın damaktaki lezzetinin sırrını açıkladı.
“Herşeyi Doğal”
Kullandığımız şekerde tamamen doğal diyen Eröz, “pancar şekeri olması sağlık açısından çok önemli. Tabi kuşaktan kuşağa üretim tekniği olarak aktarılan bir lezzet olduğu için belli oranları ve değişik uyguladığımız tekniklerimiz var. Öncelikle insan sağlığına önem verdiğimiz için yıllardır kaliteden ve lezzetten taviz vermedik. Türkiye’nin her yerinden müşterilerimiz var, bir şekilde bize ulaşıyorlar bizde kargo ile gönderiyoruz ”dedi.
Bigadiç Helvası Coğrafi İşarete Kavuştu
Bigadiç Helvası son yıllarda “Coğrafi İşaret” almasıyla birlikte daha da bilinir hale geldi. Ali İhsan Eröz, “2009 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde mezun oldum. Dedemden itibaren 4 kuşaktır bu mesleği Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde icra ediyoruz. 10 metrekarelik dükkanımız, tarihi bir yer oldu. Bahsedilene göre Balıkesir Üniversitesi’nden gelen hocalar, 1800’lü yıllarda bu işletmenin helva üretimi ile ilgili vergi ödendiğinden bahsediyorlar. O dönemlerden itibaren de süre geliyor. Ben, küçüklüğümden itibaren hem üretiminde hem de satışında babamın yanında bulundum. Yıllar içerisinde ister istemez öğrendiğimi fark ettim. Mesleğimi de öğrendiğimi düşünüp, kendi dükkanımızda hala daha devam ediyorum. Seneler önce babam ile birlikte dükkanı nasıl işletiyorsak şu anda aynı şekilde işletmeye devam ediyoruz” dedi.
“Çifte Kavrulmuş Susam Ve Şeker Ayrı Tat Veriyor”
“Eröz, “Yerli susam olarak belirtme sebebim; helvaya tadını veren ve lezzetini sağlayan yerli susamdır. İthal susam, biraz daha ağızda dağılmaz. Ancak yerli susam, ağızda dağılan kolay bir yeme şekli vardır. Ayrıca susamın kendi lezzetini alıyor olmak bile hoş bir lezzet verir. Ağızda mayhoş bir tat bırakır. Ürünlerimde doğal olan malzemeler kullanıldığından dolayı besleyicidir. Zaten susam, besleyicidir ve protein içermektedir. Raf ömrü uzasın diye ekstra bir malzeme de kullanılmıyor. Doğal şeker kullanılıyor. Diğer helvalardan ayıran temel özelliğin çifte kavrulmuş susam ve şeker kullanılarak yapılıyor. Bazı şeyler bize dedemden miras kaldı. Yıllardır aynı teknik ve beceri ile helvalarımızı üretiyoruz. Bu özel üretim tekniği ve lezzet, bilenlerin ve duyanların kilometrelerce yol kat ederek Bigadiç’e gelmelerine sebep oluyor. Susamlı helva ve helvanın fiyatı 200 TL ile satılıyor. Tahinin fiyatı ise 240 TL.
Akın: ‘Hizmetlerimizi Birlikte Gerçekleştireceğiz’
Haber Merkezi