Köşe Yazıları

Bitki Yağları ve Kokuları Bizi Nasıl Etkiler?

Bitkilerde üretilen uçucu yağların bitki için birçok yararı vardır. Örneğin bazı yağlar, böceklerle tozlaşan bitkilerde böcekleri bitkiye çekmeye ve böylelikle tozlaşmaya yardımcı olur. Bazı yağlar koruyucu özellikte antiseptik maddelerdir, bazıları da bitkiyi düşmanlarına karşı koruyucu özelliktedir.

Bitkilerdeki bu uçucu yağların bitkilere faydaları yanında biz insanlara da birçok yararı vardır. Tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olan Aromaterapi’de bu yağlar; şifa amaçlı olarak koku, masaj ya da bazen dâhilen kullanılmaktadır.

Bitkilerden elde edilen bu kokulu yağların insanlar üzerinde birçok olumlu etkisi olduğu bilimsel bir gerçektir. Uçucu yağların sinir sistemi üzerinde ferahlatıcı, sakinleştirici stres atıcı, ağrı kesici, zihin açıcı, uyutucu, kasılma ve spazmları önleyici, yara iyileştirici, sindirim ve solunum sistemlerini düzenleyici, düşük yaptırıcı, mikrop ve mantar öldürücü ve cilt hastalıklarını iyileştirici etkileri vardır. İşte size aromaterapide çok sık kullanılan bazı aromatik bitki yağları ve etkileri: Papatya yatıştırıcı, Anason ve Bergamot canlandırıcı özelliktedir. Lavanta rahatlatıcıdır. Migren ağrılarını hafifletir. Stres, yorgunluk, kaygı bozukluğu gibi ruhsal sıkıntılara iyi gelir, mutluluk duygusu verir. Melisa: Uykusuzluk ve gerginliği azaltır. Gül ise mutlu ve pozitif duygu verici özelliğe sahiptir.

İlgili Makaleler

Toddler Girl Smelling Flowers In Garden Laura Olivas

Bu yağların uygulama şekilleri de farklıdır. Örneğin, uyumadan önce yastığımıza birkaç damla lavanta ve papatya gibi rahatlatıcı özelliği olan aromatik yağ damlatılırsa uykuya dalmak daha da kolay olacaktır.

Kokular ve Psikolojik Etkileri: Aromatik maddeler, çok eski zamanlardan beri psikolojik etkileri için kullanılmıştır. Öğrencilerin ders çalışma ortamlarında güzel kokuların olmasını öneren uzmanlar eski dönemlerde medreselerin etrafının gül bahçeleriyle çevrildiğini bildirmektedirler. Okul çağındaki çocukların öğrenimlerini kolaylaştırmak isteyen anne-babaların evlerinde mutlaka güzel koku bulundurmalarını tavsiye eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu tür ortamlarda öğrenilen bilgilerin daha kalıcı olduğunu, güzel kokuların insan beyninin daha verimli çalışmasına katkı sağladığını belirtmektedir. Japon bilim adamları da yaptıkları bir araştırmada, yasemin kokusu bulunan ortamlarda ders çalışan öğrencilerin daha çabuk ve kalıcı öğrendiğini belirlemişlerdir.

Aromaterapi güvenli ve doğal bir destekleyici tedavi şekli olmakla birlikte, kullanılan yağların kişiler üzerindeki etkileri farklı olabileceği için belirli kurallara uygun olarak uygulanması durumunda güveni olacaktır. Bu nedenle mutlaka bir uzman kontrolünde ve tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Gereğinden fazla ve uzun süre uygulamalar, solunum yollu rahatsızlığı, baş ağrısı, kusma ve baş dönmesine yol açabilir. Bazı bitkisel yağlar, ciltte güneşe karşı hassasiyet durumu doğurabilir. Bu tür yağların kullanımı sonrasında asgari 12 saat güneşe çıkılmamalıdır. Bazı yağlar oldukça tahriş edici olabildiğinden cilde yönelik uygulamalarda ve alerjik bünyelerde dikkatli olunmalıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu