GündemKöşe Yazıları

Biyo-Beton Ve Beton Tamircisi Bakteriler

Biyo-Beton Ve Beton Tamircisi Bakteriler

Beton, önemli bir yapı malzemesi olmakla birlikte çatlamaya eğilimli bir malzeme. Malumunuz zaman zaman binalarımızda betonlarda istenmeyen çatlamalarla karşılaşırız. Beton yapılarda görülen bu çatlakların tamiri ise ciddi bir iş olmakla birlikte zaman alan ve pahalı bir iş. İşte bu zahmetli işin çözmek için Delft Üniversitesi bilim adamları da beton yapıların kendi kendini iyileştirme kapasitesini bakteri kullanılarak nasıl geliştirebileceklerini araştırdılar. Ve sonuçta BİYO-BETON diğer adıyla CANLI TUĞLA denilen bir malzeme geliştirmeyi başardılar. Bu malzeme Bacillus cins bakteri sporlarının su ile aktive olan besin maddeleri ile karışımından oluşuyordu. Bilim adamları beton içerisine bu bakteri karışımını gömerek betondaki çatlakları tamir etmeyi düşünüyorlardı.

Teorik olarak; betonda mikro çatlaklar meydana geldiğinde yağmur suyu betonun içine sızacak ve içerideki bakterileri aktive ederek kireçtaşı ile çatlakları dolduracaktı. Basitçe anlatmak gerekirse; çatlak oluşumu sonrası su ve besine ulaşan bakteri, ortamdaki kullanılabilir besini tüketip çatlak içerisinde CO2 üretecektir. Üretilen bu CO2 ise çatlak ortamındaki Ca2+ ve OH iyonları ile reaksiyona girecek ve kalsiyum karbonat (CaCO3) formunda çökelti oluşacaktır. Oluşan bu çökeltinin birikmesi ile çatlak zamanla kapanacaktır. Bu teorik bilgiyi uygulamaya döken bilim adamları yaptıkları laboratuvar testlerinde 0.5 mm genişliğindeki çatlaklarda başarılı sonuçlar elde etmişlerdir.

Unnamed

İnşaat sektörünü bu önemli gelişme sayesinde sürdürülebilir yapılar inşa etmek ve sera gazı salınımını azaltmak mümkün olacak. Ayrıca bu teknoloji sayesinde normal beton üretiminin aksine atmosferden karbondioksit emilecek. Bu da sera gazı salınımını önemli ölçüde etkileyecek bir gelişme.

Görüldüğü gibi yeryüzünde maddelerin ayrıştırılmasında görevli olan bakteriler aynı zamanda insanlığın da hizmetine sunulmuş mikro canlılardır. Şu kâinatın Yaratıcısının, tüm canlıları hadsiz vazifelerle vazifelendirmesi hikmetinin gereğidir. Yüce Yaratıcımız beton tamirinde kullanılan bu bakteriler gibi yeryüzündeki hayatın devamlılığında rolü bulunan ve ekolojik dengede önemli görevler üstlenen birçok mahlûkatı özel görevler için yaratmıştır. İşte biz bilim adamları da bize verilen aklı doğru yolda kullanıp yeryüzünde yaratılan bu tür canlıların yararlı özelliklerini keşfederek insanlığın hizmetine sunmalıyız.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu