GündemKöşe Yazıları

Bosna’dan Sındırgı’ya Uzanan Şifalı Bir Pekmez

Bosna’dan Sındırgı’ya Uzanan Şifalı Bir Pekmez

 

Pekmez, Türkiye’nin dört bir yanında farklı bitkilerden ve farklı yöntemlerle üretilen ve içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle de yaygın olarak tüketilen en önemli gıda ürünlerinden birisidir.

Üzüm pekmezi hemen hemen her ilde gıda amaçlı olarak tüketilirken, andız, çam ve keçiboynuzu gibi pekmezler ise özellikle sağlık amaçlı tüketilmektedir.

Vücuda olan etkileri sebebiyle son zamanların en popüler isimlerinden olan, zaman zaman çam kozalağı reçeli ya da çam kozalağı şurubu gibi farklı isimlerle de anılan bu özel pekmezin ise sağlık üzerinde birçok faydaları var. İşte bu yazımda siz değerli okurlarıma Sındırgı’ya yerleşmiş Boşnak kardeşlerimizin ürettiği şifalı çam pekmezinden bahsedeceğim.

Ama isterseniz Boşnaklar nasıl gelip yerleşmiş ülkemize kısaca bir ondan bahsedelim. Tarihi kaynaklarda da bahsedildiği gibi 1878 tarihinde başlayan Bosnalıların Türkiye’ye göçü, Türkiye Cumhuriyeti döneminde de Yugoslavya ile yapılan nüfus mübadelesiyle Türkiye’ye gelmeye devam etmişlerdir. O dönemde Boşnak kardeşlerimiz mesleklerine ve yaptıkları işlere göre Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde iskân edilmişlerdir. Tarım alanlarında yerleştirilenler, üretim yöntemleri ve çalışkanlıkları ile üretimi artırmışlar. Farklı gelenek ve kültürleri ile Türkiye’de toplumsal zenginliğe katkı sağlamışlardır. İşte o süreçte Boşnaklardan bazıları da Balıkesir’e yerleşmişlerdir.

 

1

 

Geçtiğimiz günlerde geleneksel bilgilerin izini sürdüğümüz proje kapsamında Sındırgı’da da böyle bir Boşnak aileden olan öğretmen İbrahim Maldar beyle tanışma fırsatı yakaladım. Bosna’dan göç ederken yollarda soğuktan ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak için yaptıkları pekmez oldukça dikkatimi çekti. Bu pekmez bildiğimiz pekmezlerden oldukça farklı. Birçok çeşitli tıbbi ve aromatik bitkilerle birlikte çam kozalağı, kara üzüm, dut, nar ve kırmızı erik gibi meyve sularının karışımında oluşan geleneksel bir pekmez. Bu pekmez yapılırken önce ıtırlı bitkiler, ıhlamur, kekik, murt, dağ nanesi, çam kozalağı ve çam sakızı bir gün boyunca özleşene kadar kaynatılıyor. Daha sonra içine kara üzüm, dut, nar ve kırmızı erik suyu gibi şifa kaynağı meyveler eklenerek pekmez yapılmış oluyor

Onlarca şifalı bitkiden üretilen bu pekmez tam bir şifa kaynağı gibi duruyor. Bununla birlikte bu kadar etkili bitkilerin karışımından yapılan çam kozalağı pekmezi vücuda olan etkileri sebebiyle mutlaka ölçülü kullanılması gereken bir pekmez olduğunu da hatırlatmak isterim. Unutmayalım ki her şeyin azı karar çoğu zarardır.

Tabiat eczaneniz bitkiler şifa vesileniz olması dileklerimle…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu