Köşe Yazıları

CAMİ VE İLİM

CAMİ VE İLİM

 

Kur’an-ı Kerim’de, yeryüzünde inşa edilen ilk mescit olarak Kâbe’den bahseden ayeti kerimede insanoğlu için hayatın başlangıcıyla caminin tarihinin kesiştiği gerçeği beyan edilerek önemli bir hakikate ve büyük bir hikmete dikkat çekilmektedir. “Gerçek şu ki, insanlar için yapılmış olan ilk ev, âlemlere bir hidayet ve bir bereket kaynağı olan Mekke’deki evdir.” (Âl-i İmrân, 3/96) Bu bina putperestliğin yıkılıp tevhid inancının yerleşmesi için gönderilmiş olan İslam dininin sembolüdür. “Mekke’deki ev”den maksat Kâbe’dir. Bu ve başka birçok âyette Kâbe hakkında “ev” anlamına gelen “beyt” kelimesi kullanıldığından bu yapı “Beytullah” diye de anılır ki Türkçe’de “Allah’ın evi” anlamına gelmektedir. Bulunduğu il, ilçe, belde ve köylerde camiler, Kâbe’nin birer şubesidir. Kâbe nasıl ki yeryüzündeki Müslümanları bir araya getirirse, camiler de çevresindeki Müslümanları bir araya getirir onları manevi bir atmosferde Allah’ın rahmetine kavuşturup birlik ve dirliği sağlar.

Camilerimizi din görevlilerimizden ayrı düşünmek mümkün değildir. Çünkü günün beş vaktinde camide bulunan, zamanlarının çoğunu cami çevresinde geçiren din görevlilerimiz, adeta cami ile özdeşleşmişlerdir. Sadece camiye gelen cemaatle yetinmeyerek, çevresindeki hastalar, çocuklar, gençler, yetimler, öksüzler, muhtaçlarla da yakından ilgilenmişlerdir.

İlgili Makaleler

Camilerimiz dil, renk, ırk, makam, mevki farkı gözetmeden mümin gönülleri birleştirir, birliğimizi pekiştirir, imanımızı ve istiklalimizi simgeler. Minareleri tevhidin sembolü, ezanları şehadetin temeli, mihrap, kürsü ve minberleri hak ve hakikatin sesi, safları huzur ve güvenin teminatıdır. İslam tarihi boyunca şehirler cami merkezli planlanmıştır. Dolayısıyla, cami şehrin merkezini belirler, şehir caminin etrafında şekillenir. Bizler caminin değerleriyle kurulan bir medeniyetin varisleriyiz. Sadece ibadetlerimiz değil, tarihimiz, edebiyatımız ve kültürümüz camiyle iç içedir. Nitekim İstiklal mücadelemizin en önemli birleştirici merkezlerinden biri camilerimiz olmuştur. Aynı şekilde 15 Temmuz hain darbe girişiminde, minarelerinden yükselen salâlarıyla, camilerimizin ne kadar önemli olduğu açıkça görülmüştür.

Diyanet İşleri Başkanlığımızca her yıl 1-7 Ekim’de tarihleri arasında düzenlenen, Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın bu yılki teması, “Cami ve İlim” olarak belirlendi. Hz. Muhammet İslâm medeniyetine ilk harcı camiyle koymuştu. Onun inşa ettiği mescit hem Müslümanları bir araya toplayan bir ibadet mekânı hem de bir mektepti. Peygamber Efendimiz hicret yolculuğunda ilk olarak Kuba Mescidini, Medine’ye ulaştığında ise Mescidi Nebevi’yi inşa ettirerek, cami merkezli bir şehir modeli ortaya koymuş, böylece camiyi hayatın merkezine konumlandırmıştır.

Cami, hayatın merkezi ve şehrin kalbi olduğu gibi, aynı zamanda ilim ve hidayet yuvasıdır. Yüce Allah’a kulluğumuzu arz ettiğimiz camilerimiz aynı zamanda huzur ve sükûna kavuştuğumuz mekânlardır. Camilerimiz sosyalleşmemize vesile olur. Başkalarına değer veren, kendisine değer verilen bir birey olmamızı sağlar.

Hepimizin ilmihal bilgilerinin ilk kaynağı camilerimizdir. Namaz kılabilmemiz için bilmemiz gereken temel dua ve sureleri camide öğrenmişizdir. Çocukluk dönemine ait zihninde bir-iki cami hatırası olmayanımız hemen hemen yoktur. Hatırladıkça gülümser, keşke daha çok hatıram olsaydı diye hayıflanırız.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın ilimize, ülkemize ve âlem-i İslam’a hayırlar getirmesini temenni ediyor; değerli meslektaşlarımı üstün hizmetlerinden dolayı tebrik ediyor, din görevlilerimiz ile camilerimiz ve Kur’an Kurslarımızın yapım ve yaşatılmasında emeği geçen hayırseverlerden ahirete intikal edenlere Cenâb-ı Hak’tan rahmet, hayatta olanlara da sağlık ve afiyetler diliyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Aslihantepecikliyim. Hocam koyde 2 cami var. Ikisindede Imam yok, sen camide toplanip ilim ogrenmekten bahsediyorsun. Aylardir imam yok. Yazik gunah. Verdiginiz imam muammer hoca kac kere camiye gelmis bi arastirin bakalim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu