GündemKöşe Yazıları

Cennet Hurması

Cennet Hurması

Adı bile güzel değilmi cennet…Hurma her Ramazan ayında sofralarda vazgeçilmez meyveler arasında.Hurma dediğimizde pekçok çeşit mevcut ama bugün tadıylada görüntüsü ilede bambaşka bir meyve çeşidinden bahsetmek istiyorum.

Cennet hurması, bir diğer bilinen adıyla Trabzon hurması birçok kişinin tadını dahi bilmediği, bilenlerin ise bayılarak yediği oldukça lezzetli bir meyvedir. Tatlı/kekremsi hoş bir tada sahip olan bu kırmızı ve turuncu karışımı meyvenin sağlığa olan harika yararları var.Bugün köşe yazımda yer alan bu yazımı keyifle okumanızı diliyorum.Cennet hurması çeşitli antioksidanlar içeriyor. Bu antioksidanlar ile kanser karşıtı bir özellik gösteriyor. Serbest radikallerle savaşıyor, genel sağlığı iyileştiriyor ve hastalıklara karşı koruyor.

Serbest radikaller, sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştüren hücresel metabolizmanın yan etkileridir. Cennet hurması ise yüksek oranda A, C vitamini, kateşin ve gallokateşin gibi doğrudan çeşitli kanser türlerini önlemeye yardımcı olan bileşikler içeriyor. Özetle, beslenmenize cennet hurması eklemek, kanserden korunmanıza yardımcı oluyor.Cennet hurmasının yüksek miktarda C vitamini içerdiğini söylemiştik. Öyle ki; cennet hurması diğer meyveler arasında en yüksek C vitamini içeriğine sahip olandır. Bir adet cennet hurması günlük C vitamini ihtiyacımızın yüzde 80’ine sahiptir!

C vitamini bağışıklık sistemini uyarır ve güçlenmesine yardımcı olur. Öte yandan yüksek C vitamini içeriği ile cennet hurması toksinlere karşı savunma hattı oluşturan beyaz kan hücrelerinin üretimini de arttırıyor.Cennet hurması harika bir lif kaynağıdır. bir adet cennet hurması, günlük lif ihtiyacımızın yüzde 20’sini karşılıyor. Yüksek lif içeriği ile cennet hurması sindirim sitemine destek oluyor, kolorektal kanser ve diğer benzer hastalıklardan koruyor. Öte yandan kilo vermeye de yardımcı oluyor. Cennet hurması, mide sorunlarına da yi geliyor. Özellikle gastrit sorunu olanlara tavsiye ediliyor. cennet hurması vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin. A vitamini, lutein, likopen, beta-karoten ve ayrıca kriptoksin olmak üzere çeşitli vitaminleri bolca bulunduruyor. Bu vitaminler ise stresi azaltmada, Alzheimer’ı önlemede, kırışıklıklar ve yaşlılık lekeleri ile savaşmada büyük rol oynuyor.(kaynak-mahmure)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu