GündemKöşe Yazıları

Dışı Yakıcı İçi Şifalı Bir Ot: Isırgan Otu

Dışı Yakıcı İçi Şifalı Bir Ot: Isırgan Otu

 

Isırgan otu yıllardır çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılan şifalı bir bitkidir. Isırgan otunun yapraklarında ve gövdesinde içi boş tüp şeklinde ince tüyler vardır. Sivri uçlu tüylerin yüzeyi birçok hikmet ve fayda için yüce Yaratıcımız tarafından camsı yapıda tasarlanmıştır. Hafifçe dokunulduğunda bile kırılırlar ve içlerindeki kimyasal maddeler deriye geçer. Bu kimyasallar, formik asit ve histamin gibi yakıcı maddelerdir, değdiği yerde kaşıntı ve kızarıklığa neden olurlar. Bu özelliği ile bitki düşmanlarına karşı koruma sağlanmış olur.

Tabi bu yakıcı etkinin altında ısırgan bitkisine bir de şifalı etkiler yüklenmiştir. Isırgan tüylerinde bulunan kimyasallardan formik asit ciltte tahrişe neden olsa da içeriğindeki diğer kimyasallar oldukça şifalı özelliktedir. Histamin, asetilkolin ve serotonin gibi maddeler nörotransmiter özelliktedir yani sinir hücreleri arasında iletişimi sağlamakla vazifeli maddelerdir. Örneğin bağışıklık sisteminin bir parçası olarak görev yapan histamin, beyaz kan hücrelerinin ve bazı proteinlerin iltihaplı bölgeye geçişini hızlandırır ve yangıya sebep olur. Her ne kadar ısırgan yapraklarına dokunmak acı verici olsa da ısırgan otu yüzyıllardır insanlar tarafından kaslardaki ve eklemlerdeki ağrıların, egzama, eklem iltihabı gibi hastalıkların tedavisi için kullanılmış şifalı bir ottur. Bu amaçla ısırgan otu 5 dakika kadar suda kaynatıldıktan sonra biraz bekleyip ılık şekilde eklem ve romatizma ağrısı olan yere masaj yapılarak uygulanır.

 

Isirgan

 

Yine sonsuz merhamet sahibi ve şifa verici Yaratıcımız tarafından ısırgan otunun içeriğine eklenen A, B ve K vitaminleri, riboflavin, niasin, folat ve fosforun; vücudu detoksifiye etme (Detoksifikasyon organizmanın kendisine zararlı olan toksik maddelerden arınması anlamına gelir), metabolik verimi arttırma, bağışıklık sistemini arttırma, dolaşımını artırma, enerji seviyelerini iyileştirme, menstrüasyon yönetimi, menopoz semptomlarını en aza indirme ve cilt bakımına yardımcı olma gibi etkileri vardır. Bu şifalı etkilerden yararlanmak için ısırgan çayı içilebilir. Bunun için 1 tatlı kaşığı kadar ince kıyılmış ısırgan otunu, 1 su bardağı kaynar suya ekleyin. 10 dakika kadar demleyin. Kokusu çıkan ısırgan otunu süzüp 2-3 dakika bekledikten sonra afiyetle için.

Isırgan otu yukarıda anlatıldığı şifalı özellikleri kadar mutfakta da özel bir yere sahiptir. Isırgan otu çorbası, ısırganlı omlet, ısırgan böreği, ısırgan otlu bazlama, haşlanmış ısırgan otu salatası, ısırgan otu mücveri ısırgandan yapılan şifalı yöresel yemeklerdendir.

Peki ısırgan otu bizi çok fazla ısırdıysa ne yapmak gerekir? Isırgan otu tahrişinde etkilenen bölgeye dokunmayın veya çizmeyin. Bu, ısırganın içeriğindeki kimyasalları cilde daha fazla itip tahriş süresini uzatabilir. Yapılacak en doğru şey, bölgeyi sabun ve suyla yıkamaktır. Ayrıca koli bandıyla da derideki ek lifleri çıkarabilirsiniz.

Doğada ve doğal kalmanız dileklerimle. Tabiat eczaneniz, bitkiler şifa vesileniz olsun.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu