GündemKöşe Yazıları

Doğal Ve Kolay Yolla Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek Mümkün

Doğal Ve Kolay Yolla Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek Mümkün

İyi beslenmek ille de pahalı şeyler yiyip içmek anlamına gelmiyor. Ucuz ama sağlıklı beslenmek her zaman mümkün. Örneğin mevsiminde, taze sebze ve meyvelerle beslenmek size ihtiyacınız olan vitamin, mineral, lif ve antioksidanları doğal bir şekilde almanızı sağlar. Benzer şekilde değişik renkte sebzeler farklı vitaminler içerir. Unutmayın ki sarı, turuncu ve kırmızı sebzeler temel vitaminleri ve doğal antioksidanları daha çok içerir.

Karoten demişken hemen soralım havucun faydası nerden kaynaklanıyor? Havuç bir betakaroten ve lutein kaynağı da ondan! Peki bu maddeler ne işe yarar? Sonsuz merhamet sahibi Rabbimiz havuç içerisine betakaroten ve lutein gibi maddelere birçok şifalı etkiler yüklemiş. Bu sayede gözlere şifa olduğu gibi kansere karşı direnç kazandırıcıdır, cilt yaşlanmasını geciktirici ve antioksidan kapasiteyi artırıcı etkileri vardır.

Havuç örneğinde olduğu gibi tükettiğimiz yiyeceklerin vitamin, mineral ve lifle dolu olmasına dikkat etmemiz gerekir. Mesela lifli gıdalar tok tutar ve sindirim sisteminizin sağlıklı çalışması için önemlidir. Bu nedenle günde 50 gram kadar lif tüketmek sağlığımız için önemlidir. Benzer şekilde lifli sebzelerden karnabahar, brokoli ve lahanayı da bolca ve özellikle çiğ olarak tüketmek daha faydalıdır. Lahanayı turşu olarak yemek daha faydalı olduğunu da unutmamak gerekir.

Beslenme planlarımızı yaparken bağışıklığımızı güçlendirmek ana hedefimiz olmalı. Vitamin, mineral ve antioksidan zengini sebze ve meyvelere daha fazla ağırlık vermeliyiz. Eskilerin sofralarından hiç eksik etmediği soğan ve sarımsak özellikle bu korona pandemi sürecinde bağışıklık sistemimiz için iyi bir destekleyicidir.

Bedenimizdeki iyi bakteri florasını destekleyen ve sağlığımıza birçok faydası bulunan geleneksel mutfak alışkanlıklarımızdan; kefir, yoğurt, turşu, sirke, şalgam, tarhana gibi fermente gıdalar daha çok probiyotik ve daha fazla sağlık demektir. Bu tür gıdalara sofralarımızda daha sık ve çokca yer vermeliyiz.

Bu arada içinde fazla şeker, hidrojenize yağ, fazla kalori olan ve besin değeri olmayan bisküvi, kraker gibi işlenmiş hazır gıdalardan da uzak durmalıyız.

Unutmayalım ki doğru, dengeli ve sağlıklı yiyecekler daha sağlıklı ve kaliteli bir ömür demektir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu