GündemKöşe Yazıları

Dünya Habitat Günü Balıkesir’de Kutlanacak

Dünya Habitat Günü Balıkesir’de Kutlanacak

 

“Şehirlerimizi çevre dostu bir bilinçle yönetmeli ve tasarlamalıyız.”

Dünya Habitat Günü, 1985 yılında Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği tarafından alınan kararla her yılın ekim ayının ilk pazartesi günü kentlerin ve kasabaların durumunu göz önüne almak için kutlanılmaktadır.

Dünya Habitat Günü’nün hedefi tüm insanların en temel hakkı olan barınma konusunda çalışmalar yapmak ve tüm yerleşimlerde bu hakkı elde etme konusunda yaşanan eksiklikleri gidermektir. Bu hedeflerle birlikte Dünya Habitat Günü insanlara yaşadıkları kentin geleceğini belirleyebilecekleri güce sahip olduklarını hatırlatmayı sağlar.

Barınma, temel bir insan hakkıdır. Ancak Dünya nüfusunun yüzde 20’sinden fazlasını oluşturan yaklaşık 1,8 milyar insan yeterli konuttan yoksun bir şekilde yaşamaktadır ve 100 milyondan fazla insan ise evsizdir. Uzmanlar, 2030 yılına kadar yetersiz konutlarda barınmaya ve yaşamaya çalışan insan sayısının 3 milyara yükselebileceğini söylüyorlar.

Ülkemizde durum nasıl. Çeşitli araştırmalara göre İstanbul’da 6 ile 8 arasında insan sokaklarda yaşıyor. Türkiye genelindeki evsizlerin sayısı ise 70 ile 100 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de bulunan 23 milyon hanenin 13.2 milyonu kendi sahip olduğu evde oturuyor. 6 milyon hane ise yaşadığı konut için kira ödüyor. 15 yılda oturduğu ev için kira ödeyen hanelerin oranı ise yüzde 18’lerden yüzde 26’ye yükseldi. Diğer yandan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu “Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacının yaklaşık 800 bin olduğunu belirtiyor. TÜİK verilerine göre 2002-2020 yılları arasında ülke genelinde 12.5 milyon (yıllık ortalama 650 bin) yeni konut üretilmiş.

Ancak bir de madalyonun diğer yüzü var. Bu konut açığını fırsat bilip dağ taş ova demeden her yere mantar gibi beton binalar dikmeye başladık. Domatesin, biberin yetiştiği, kavun karpuzun olgunlaştığı tarlalara apartmanlar diktik. Oysa artan nüfus ve konut ihtiyacı kadar bu kadar insanın sebze ve meyve gibi temel gıda ihtiyaçların da olduğunu unutmamalıyız.

Şehirlerimizi çevre dostu bir bilinçle yönetmeli ve tasarlamalıyız. Bu yüzden bizi çevre ile yeniden dost kılacak bir zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var. Çevrenin bize verilmiş bir emanet olduğunu hiç unutmadan, bireyden endüstriye uzanan bir bilinç hareketi gerçekleştirmeliyiz.

İşte tüm bu sorunlara çare aranacağı Dünya Habitat Günü bu yıl Türkiye’de; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Balıkesir’de gerçekleştirilecek. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın 2020 yılında başlatmış olduğu girişimler sonuç verdi ve Birleşmiş Milletler, Dünya Habitat Günü’nün 2022 yılında Balıkesir’de yapılmasına yönelik karar aldı. Önümüzdeki hafta Balıkesir’de düzenlenecek olan Habitat Günü kutlamalarına 120 ülkeden 200’den fazla temsilcinin katılması bekleniyor. Hem Balıkesir hem de Türkiye olarak ayağımıza gelen bu fırsatı iyi değerlendirmek ümidiyle Dünya Habitat Günümüz kutlu olsun.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu