GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Dünyanın En Önemli Konu’SU’: “Dünya Su Günü”

Yeryüzündeki su kaynakları sınırlı olmasına rağmen canlıların suya olan ihtiyaçları sınırsızdır. Yeryüzündeki tüm canlıların temel ihtiyacıdır su.

Yeryüzünün %71’i suyla kaplıdır fakat bu suyun %97’si deniz ve okyanuslardaki tuzlu sulardır. Bu durumda, dünya üzerindeki suların sadece %3’ü tatlı sudur ki bunun da neredeyse üçte ikisi dağ buzulları ve kutup buzu biçimindedir. Özetle, yeryüzündeki sudan bizim payımıza sadece %1’lik bir kısım düşüyor. Bu suyun ise sadece binde biri kadarı erişilebilir ve kullanılabilir durumda. Yani anlayacağınız suyumuz sandığımız kadar çok değil.

Tüm bunlara rağmen, ekonomilerin büyümesi ve nüfusun hızla artması sonucu küresel su tüketiminin son 50 yılda 3 kat artması bekleniyor.

Su tüketimi denince sadece evleri değil, tarım ve sanayiyi de düşünmek gerekiyor. Uzmanlara göre, 2000-2050 yılları arasında üretimde kullanılan suya olan talebin yaklaşık %400 artması bekleniyor. BM verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 2.1 milyar insan güvenilir içme suyu hizmetlerine ulaşamıyor.

Türkiye su zengini bir ülke olarak kabul edilmiyor. Artan nüfus, hızlı kentleşme ve büyüyen sanayi nedeniyle ülkemizin su tüketim ihtiyacının önümüzdeki yılarda 3 kat artması bekleniyor.
Bu kadar sınırlı bir kaynağa duyulan ihtiyaç bu denli hızlı arttığı için herkesin su konusunda iyi düşünmesi gerekiyor. Damlatan muslukları tamir etmek, tasarruflu armatür kullanmak gibi evde tasarruf yöntemlerini uygulamak tabii ki çok faydalı ama biraz da büyük düşünmek şart. Çünkü kullandığımız neredeyse her şeyde su var. Doğru tercihler yaparak, sadece ev ve iş yerimizde tükettiğimiz sudan değil, kullandığımız ürünlerdeki sudan da tasarruf etmeliyiz.

Suyun geleceğimiz olduğunu hatırlatır, birkaç gün geçmiş olsa da 22 Mart Dünya Su Günü’müzü kutlarım.

Prof. Dr. Fatih SATIL
Balıkesir Üniversitesi / Balikesir University
Fen-Edebiyat Fakültesi / Faculty of Arts and Sciences
Biyoloji Bölümü / Department of Biology

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu