Ebeveynliğe 5 Bakış Açısı

Ebeveynliğe 5 bakış açısı sizlerle! Duygusal olarak sağlıklı çocuklar yetiştirirken kendi dengemizi de koruyabilmemiz için bu önerilere kulak verin
Ebeveynliğe 5 bakış açısı
Anne babalık etmek, aynı renkleri aynı yüze toplamaktan ziyade, anne babaların kendilerini farklı değişkenler içerisinde yüzerken bulurlar. Ayrıca kendi yetiştirilmeleri, başka insanlardan beklentileri içerisinde boğulurken, bir de yığınla bulunabilen anne-babalık tavsiyelerini dinlerler. Tabii bir de, her çocuğun ayrı ihtiyaçları ve ayrı zorlukları var.
Asıl anahtar iletişim!
İnsan olmamızın kökeni, iletişimdir. Doğumdan ölüme kadar en önemli ihtiyacımız anlamlı ve içten ilişkilerdir. Ebeveynlikte odak noktamız her ne kadar çocuklarımızın uygun ve uyumlu insanlar olabilmeleri için uğraşmamız olsa da, araştırmalara göre asıl noktayı görmezden geliyoruz. Nitekim bu çocuğumuzla aramızda kuracağımız sağlam bir iletişimdir. Çünkü uzmanlara göre çocuklar, aralarında sağlam bir iletişimin olduğu ebeveynlerini memnun etmek isterler, dinlerler, işbirliği yaparlar ve eğer anne babanın söylediğinde samimi ve sıcak olduğuna inanıyorlarsa, o zaman onun verdiği tavsiyeleri sonuna kadar dinlerler. 5 bakış açısına gelecek olursak;
Kendinizle uyum içerisinde olun
Çoğu ebeveyn, çocuğuna karşı reaktif değil, duyarlı olmak ister. Bunu yapmak için de, çocuğumuzla olduğumuz kadar kendimizle de uyum içinde olmamız gerekir. Neden peki? Çünkü, çocuğumuzla girdiğimiz günlük hayat iletişimleri, kendi içimizde yaşadığımız zor anlarla ve düşüncelerle karşı karşıya geldiğinde, bize engel teşkil eder, pek de yardımcı olmaz.
Örneğin, gece yalnızca dört saat uyku uyuduğunuz için sinirlisiniz. Çocuğunuzun okula gitmeden önce geçirdiği öfke nöbetine de doğru bir reaksiyon veremezsiniz. Bunu, kendi düşünceleriniz ve hislerinizle var olduğunuzu kabullenerek, bunların da çocuğumuzun davranışlarını ne kadar etkileyebileceğini fark ederek yapabilirsiniz. Uzmanlara göre, ne kadar farkındalık, o kadar etkili iletişimdir.
Olumsuz davranışlara yeni bir pencereden bakın
Çocuk yetiştirirken ilk eğilimimiz şüphesiz, çocuğumuzun davranışlarını olduğu gibi görmek, ancak bize anlatmaya çalıştığı şeyi anlamaya çalışmamaktır. Bu davranış çoğu zaman çocuğumuzu yanlış anlamamızla sonuçlanır. Ancak, bu noktada bakış açısını değiştirip çocuğun asıl anlatmak istediği şeyi anlamaya çalışırsak, ebeveynlik oyununda ilk skorumuzu yapmış oluruz.
Çocuğunuzu dinleyin
Dinlemek… Çok basit ama bir o kadar da güçlü bir iştir. Bir tavsiye olarak “çocuğunuzu dinleyin” öyle yer yerinden oynatacak bir tavsiye gibi görünmüyor ama, aslında öyle. Dinlenmenin ve duyulmanın gücü hem anne babalar hem de çocuklar için çok önemlidir. Şimdi şöyle düşünün, yorucu ve sinir bozucu bir günün sonunda size en iyi gelecek şey nedir? Hadi, itiraf edelim, bir çift dinlemesini bilen kulak.
Çocuğunuzu daha iyi tanıyın
Bazen ebeveynler çocuklarının onlara ait olan benzersiz ve inanılmaz bir insan olduğunu unuturlar. Çocuğunuzun yetenekleri, zorlandıkları şeyler var. Anne baba olarak, onlara içlerindeki parıltıyı keşfettirecek olan güç, bize ait.
Çocuğunuzu tanımak sadece kişilik özelliklerini bilmek demek değildir. Aynı zamanda bilinen bir zaman diliminde gelişim olarak da nerede olduğunu bilmek gerekir. Çocuklar büyüdükleri süre içerisinde sayısız gelişim sürecinden geçerler ve her birinde, öğrenme ve dünyayla iletişim kurma yöntemleri de gelişir ve değişir.
Kendinizle ilgili güzel hisler taşıyın
Eğer kendinizi ebeveynlik denilen bu sonsuz bulmaca içine adadıysanız, kendinizi iyi hissedin. İnanın, Rubik küpün bir kitaplıkta tozlu bir şekilde kalmasına müsaade ederseniz, bu sizin için daha zorlu bir maraton olacaktır.
İletişim ve öz-farkındalık kazanmak için uğraşın. Aynı zamanda çocuklarınızı daha iyi anlamaya çalışın. Böylece kendileri de çok daha sağlam bir düzeye gelecekler ve ebeveynlikte gelişecekleri gibi gündelik hayatta da gelişeceklerdir. Bunun sonucunda, hem anne babanın hem de çocuğun bundan göreceği faydalar, ölçülemez olacaktır.
Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.