Balıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlıkYaşam

Baba Olmak Nasıl Etkiler?

Hamilelik yalnızca anne adaylarını değil, baba adaylarını da etkilemektedir. Peki baba olmak erkekleri nasıl etkiler? Tüm detaylar burada..

 

Baba Olmak Nasıl Etkiler?

Baba Olmak Nasıl Etkiler?

Hamilelik sırasında kadınların fiziksel, sosyal ve duygusal değişiklikler yaşadıkları iyi bilinmektedir. Pek çok insanı şaşırtabilecek olan, biyolojik değişikliklerin sadece annelerde yaşanmaması… Baba adayları da doğumdan önceki ve doğumdan sonraki aylarda önemli hormonal ve nöral değişikliklere uğrarlar. Ayrıca babalığın biyolojik etkileri, büyük ölçüde, son birkaç on yılda önemli ölçüde değişen, babaların bakım verme sürecine dahil olma derecesine bağlıdır.

Hamilelik döneminde erkek hormonları nasıl değişir?
  • Daha az testosteron

Partnerinin hamileliği sırasında, bir erkeğin vücudu tipik olarak daha az testosteron üretir. Testosterondaki bu düşüş hamilelik sırasında ve doğumdan sonra daha fazla bakım verme davranışına yol açar.

Hamilelik sırasında azalan testosteron, baba adaylarının, örneğin fiziksel olarak nazik davranarak veya eşlerinin dinlenmesi için rahat yerler yaratarak, hamile meslektaşlarına daha iyi bakmalarına yol açabilmektedir. Nitekim bunun gibi besleyici davranışlar, hamilelik tamamlanana kadar anne ve fetüsün sağlığını ve güvenliğini korur.

  • Daha fazla oksitosin

Doğumdan sonraki ilk altı ay boyunca, erkeklerde oksitosin seviyeleri yükselir. Daha da önemlisi, babaların vücutları bebekleriyle oyun oynarken daha fazla oksitosin üretir. Ayrıca bu, bebekleriyle daha sık ilişki kuran babaların, onlarla daha güçlü duygusal bağlar oluşturabileceğini ve daha sonra biyolojik olarak onlarla ilişki kurmaya daha yatkın olabileceğini düşündürmektedir.

Baba Olmak Nasıl Etkiler?

  • Kortizolde değişiklikler

Babalar bir bebeğin ağladığını duyduğunda vücutları stresli durumlarda üretilen bir hormon olan kortizol üretir. Kortizoldeki bu geçici zirveler, babaların bebek sıkıntısını hızla algılamasına ve buna yanıt vermesine yardımcı olur. Bebekleriyle daha sık fiziksel yakınlık arayan babalar, gelecekte, özellikle bebeklerinin ağlamasını duyduktan sonra, fiziksel yakınlık aramaya daha yatkın olurlar.

Hamilelik döneminde erkek beyni nasıl değişir?

Araştırmacılar, çocuklarının doğumuna kadar olan süreçte erkeklerin karar vermede daha esnek hale geldiğini savunuyor. Yeni anne ve babalar bir bebeğin ağladığını duyduğunda beynin dört önemli alanında ebeveyn olmayanlara göre önemli ölçüde daha fazla beyin aktivitesi gösteriyor.

Bu dört beyin bölgesi, duyusal bilgileri işlemek ve hareketi başlatmak için birlikte çalışır. Ebeveynlerin beyinlerindeki bu işlevsel değişiklikler, bebeklerinin sıkıntısını etkili bir şekilde algılamalarına sebep olmaktadır. Ayrıca buna tepki vermelerini de sağlamaktadır.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

 

 

Referans: Jutta Joormann. “How Becoming a Dad Changes Men”.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu