Özel Haberlerİlçe Haberleri

Güzel Kokunun Sırrı Balıkesir’de

Balıkesir, Türkiye'nin kültürel çeşitliliği ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bir şehri olarak tanınıp, biliniyor. Bu zengin mirasın bir parçası olarak, Balıkesir'in meşhur ürünlerinden biri de geleneksel kolonyalardır. Gazetemerhaba.com olarak, Balıkesir’e özgün olan ve misafir ağırlama ritüellerinin vazgeçilmezi olarak hafızalarda yer edinen kolonyaları, Kolonyacılar Çarşısı esnaflarından Feyzullah Saçar’a sorduk.

Güzel Kokunun Sırrı Balıkesir’de

Guzel Kokunun Sirri Balikesirde 1

Şehrin doğal mirası, ülke içinde ve tüm Dünya’da yaygınlık kazanıyor

Balıkesir kolonyaları, özenle seçilmiş doğal içerikler ile üretiliyor. Şehrin zengin doğal mirası, Balıkesir kolonyasına benzersiz koku ve lezzet kazandırıyor. Beyaz zambak, zeytin çiçeği ve çam gibi yerel bitkilerin özleriyle zenginleştirilen kolonyalar, doğal bir tazelik sunuyor. Balıkesir’in meşhur kolonyaları, yerel pazarlarda ve uluslararası mecralarda geniş bir müşteri kitlesine ulaşıyor.

Yerel bitkilerin özü, geleneksel haznelerde saklanıyor

Balıkesir’e özgü kolonyalar, geleneksel üretimin yanı sıra tezgahlarda satışa hazır halde bekletildiği özel hazneler ile kendine has özellikleri muhafaza ediliyor. Doğal içerikler sayesinde cilde nazikçe temas eden bu kolonyalar, ferahlatıcı bir etki yaratırken aynı zamanda cildinizi temizlemeye ve tazelemeye yardımcı oluyor.

Guzel Kokunun Sirri Balikesirde 2

Balıkesir’de hediyelik kolonya denildiğinde, beyaz zambak kolonyası akla gelir

Balıkesir’de kolonya geleneğine değinen ve Balıkesirlilerin en fazla tercih ettiği kolonyalardan bahseden Balıkesir Kolonyacılar Çarşısı’nda Üretici ve perakendeci Feyzullah Saçar, “Parfümlerin çıkması ile beraber Balıkesir’de kolonya geleneği kaybolmuştu. Bir dönem vatandaşlarımız parfümlere yöneldi. Kolonya geleneği, pandemi itibariyle tekrar başladı. İnsanlar, pandemi döneminde temel hijyen kuralları gereğince o dönemlerde tekrar kolonya kullanmaya başladılar. Özellikle yaz günlerinde Balıkesir’de limon kolonyasını çok fazla satıyoruz. Çünkü limon kolonyası, özellikleri arasında 80 derece olmasından dolayı ferahlatıcıdır. Onun haricinde beyaz zambak kolonyasını çok fazla satıyoruz. Zambak kolonyası da 60 derece olma özelliği ile birlikte çok fazla tercih edilmektedir. Balıkesir’e dışarıdan gelen bir insan, nasıl höşmerim meşhur ise aynı şekilde limon, beyaz zambak ve zeytin kolonyasını alır. Ama normalde limon daha çok kullanılır. Alkol özelliği yoğun olduğu için yaz günlerinde bunalan insanlara iyi gelir. Ancak Balıkesir’de hediyelik kolonya nedir diye sorulduğunda bize; genelde beyaz zambak ve zeytin kolonyası biliniyor ve alınıyor” dedi.

Guzel Kokunun Sirri Balikesirde 3

Taze kolonya yok, dinlenmiş kolonya var

Balıkesir’in kolonyasını ünlü ve kaliteli yapan temel etkenleri vurgulayan ve kolonya yapım sürecini kısaca anlatan Feyzullah Saçar, “Balıkesir’in kolonyasının hammaddesi, etil alkoldür. Etil alkol olmadan kolonya olmaz. Metil alkolü de ucuz olduğu için bazen kullanılıyor ama biz tercih etmiyoruz. İlk önce alkol ve suyun iyice karıştırılması ve ardından esansın ilave edilmesiyle elde edilen karışım kolonya oluyor. Yapıldıktan sonra dinlenmeye alınıyor. 15 veya 20 gün arasında dinlenmesi için süre biçilir. Dinlenmiş kolonya her zaman çok güzeldir. Bazen müşteriler bana geliyor ve diyor ki ‘Bana yeni kolonya ver’. Bu meyve olmadığı için taze verebilme kavramı yoktur, dinlenmiş kolonya vardır.  Kolonya, dinlendikten sonra daha iyidir. Yapıldıktan hemen sonra tezgaha koymanın anlamı yoktur. Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra tortu bırakmasını önlemek ve berraklaşması için süzüyoruz. Son işlemimizi de tamamladıktan sonra dükkanımızda satışa hazır hale geliyor. Meşhur Balıkesir kolonyasının yapım süreci bu şekilde oluyor” ifadelerini kullandı.

Yerel kolonyalar haricinde çeşitli özler de bulunuyor

Balıkesir’de son zamanlarda Beyaz Zambak kolonyasının satışları güzel gidiyor. Ancak havaların ısınması ile birlikte alkol oranı yüksek olduğu için Balıkesirliler limon kolonyasını ferahlatıyor diye tercih eder. Bunların haricinde sektör genişledi. Bu sebeple kolonya çeşitlerimiz çoktur. Sındırgı’ya ait Çam kolonyası, Ayvalık ve Edremit’e ait olan zeytin kolonyası ve Balıkesir’e ait olan beyaz zambak kolonyası gibi çeşitleri olmak üzere dükkanlarımızda; safran çiçeği kolonyası, tütün kolonyası gibi lavanta kolonyası, saray çiçeği kolonyası, kiraz kolonyası, ceviz kabuğu kolonyası gibi çok fazla çeşit bulunmaktadır. Balıkesir merkezde Beyaz Zambak meşhurdur. Buradan hediyelik bir şey alınacaksa eğer Beyaz Zambak alınır. Edremit ve körfezde ise zeytin kolonyası meşhurdur. Aynı şekilde bizde yapıyoruz zeytin kolonyasını. Bu bölgelerde imkanımız çok fazla olduğu için” şeklinde konuştu

Balıkesir kolonyası, tüm Dünya’da alıcı buluyor

Balıkesir kolonyasının ülke içinde olmasının yanı sıra ülke sınırlarını aştığından bahseden Saçar, “Balıkesir kolonyası dünyaca ünlüdür desem galiba yanlış olmaz. Kendi ülkemizde alıcı bulunmasını geçtim, yurtdışından bizden Balıkesir kolonyasını isteyen müşterilerimiz de var. Hatta geçen günlerde Batum’a kolonya gönderdim. Bu ülkeler haricinde daha öncesinde Almanya, Fransa ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine kolonya gönderdim. Özellikle küçük bir değerlendirme yapmam gerekirse; 2 veya 3 ayda bir yurtdışına kolonya gönderiyorum” diye konuştu.

Şekerin yanında kolonya şart

Ramazan ayının gelmesiyle beraber talebin arttığından bahseden ve Şeker Bayramı’nda vatandaşların misafirlerini kolonya ile ağırladıklarından yoğun ilgi ile karşılaştığını vurgulayan Saçar, “Kolonya sektöründe özellikle Ramazan Bayramı’nda bizim işlerimiz daha güzel oluyor. Neden? Çünkü Ramazan Bayramı, diğer adı şeker bayramı olarak da bilinir. Evimize bayram münasebeti ile misafir geldiğinde şekerin yanında kolonya şart oluyor. Kolonya, Kurban Bayramına göre özellikle Ramazan Bayramı’nda daha fazla kullanılıyor. Hatta satışlarımız Kurban’da biraz daha düşüyor. Kurban, biraz daha masraflı geçiyor. Vatandaşlar, ilk olarak kurban bayramının gerektirdiği ihtiyaçlarını halletmek için çabalıyorlar. Kolonya ve buna benzer şeylere zor sıra geliyor. Ancak Ramazan Bayramı’nda durum böyle olmuyor. Özellikle Ramazan Bayramı’nda limon kolonyası bolca satıyoruz. Şeker bayramı olduğu için şeker olacak kolonya olacak” dedi.

Balıkesir kolonyaları, şehrin zengin kültürel mirasının ve doğal güzelliklerini yansıtıyor. Geleneksel üretim teknikleriyle hazırlanan bu kolonyalar, doğanın kokusunu ve Balıkesir’in ruhunu taşıyor.

Haber: Batuhan Hasar

Balıkesirliler İftar Sofralarında Bu İki Tattan Vazgeçemiyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu