Ender GÖKMEN

Hava kirliliği Türkiye’yi ele geçirdi

Türkiye’de akciğer sağlığının geliştirilmesi için çalışan Türk Toraks Derneği, 2016 yılı araştırma verilerini kamuoyuna duyurdu. Türkiye’de hava kalitesi ölçümü yapılan 80 il ile ilgili verileri inceleyen Türk Toraks Derneği, sadece 3 ilin; Tunceli, Rize ve Artvin’in Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırların altında olduğunu açıkladı.

 

Araştırmalar partikül madde kirliliği açısından Muş, Ağrı Doğu Beyazıt, Iğdır, Tekirdağ Merkez ve Kayseri Hürriyet istasyonları; 2016 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nün izin verdiği üst sınırın 5 kat üzerinde olduğunu gösteriyor. Nüfusun yoğun olduğu İstanbul ve İzmir’deki istasyonlarda ise hava kirliliği sınırın 2, Ankara’da 3 kat üzerinde.

 

Türk Toraks Derneği’nin hazırladığı rapora göre yoğun bir hava kirliliğinin olduğu ve limitlerin 2 ile 4 kat üzerinde olan Bursa, Zonguldak, Mersin, Adana ve Hatay gibi illerde yapılması planlanan, termik santrallerin kurulması durumunda akciğer hastalıkları ve kanser riski artacak.

 

2016 yılında Türkiye genelinde pek çok ilde 2015 yılına kıyasla kirlilik oranlarında artış görülüyor. Buna rağmen PM10’dan daha ölümcül sağlık sorunlarına yol açan PM2.5 ölçümü Türkiye genelinde istisnai örnekler dışında yapılmıyor. İnsan saçının 30’da 1’i genişliğinde olan PM 2.5, insanların akciğerlerine yerleşip solunum yolu ve kalp rahatsızlıklarına sebebiyet vermekte.

 

Türkiye’de solunum hastalıkları rahatsızlıklarına bağlı olarak 13 milyona yakın kişi hastanelere başvuruyor. En sık tanı ise “solunum yolu enfeksiyonu” ve en fazla hasta 0-14 yaş gurubu içerisinde.

 

2016 yılında sadece İstanbul’da 150.000 kişi, hava kirliliğine bağlı gelişen bir hastalık nedeniyle sağlık kurumuna başvurmuş. Türkiye’de bir yılda hava kirliliği sebebiyle yaşamını kaybeden insan sayısı ise 29 bin kişi. Bu oran trafik kazalarından yaşamını kaybeden insan sayısının 6 katına denk geliyor.

 

Kömür tüketimi ve sanayilerdeki denetimsizliğin önüne geçilmediği takdirde, bu havayla, sürdürülebilir yarınlar inşa etme düşüncesi; ütopik bir hayalden öteye gitmeyecektir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu