Köşe Yazıları

HAVA TAHMİNİ YAPAN BİTKİ

Bizler gökyüzüne bakıp hava tahmininde bulunabiliriz. Peki, toprak altındaki bir tohumun hava tahmininde bulunması ve tahmininde hep isabet etmesi mümkün müdür?

Ama öyle bitkiler var ki iklim bilimci gibi hava koşullarını tahmin edebiliyor. İşte o bitkilerden birisi de halk arasında “acı bakla” denilen “Lupinus” bitkisi.

Bu bitkinin tohumları çimlenip büyümek için sıcak havaya ihtiyaç duyarlar. Toprağın altındaki bu tohumlar; büyümeleri için uygun şartlar oluşmadıysa çimlenmez ve uykuya geçip havaların düzelmelerini ve sıcaklığın artmasını beklerler. Ortamdaki diğer şartlar oluşsa bile sıcaklık uygun değilse tohumlar asla çatlamaz. Uygun şartlar tam olarak sağlandığında da aradan ne kadar zaman geçerse geçsin acı bakla tohumları kaldıkları yerden gelişmeye devam ederler. Hatta yapılan araştırmalarda yüzlerce yıl bozulmadan ve çimlenmeden kalan acı bakla tohumları bulunmuştur.

İlgili Makaleler

Aci Bakla Yetistiriciligi 05413

Bu tohumun toprağın altında dış ortamdan haberdarmış gibi hareket etmesi akılları hayrete düşüren büyük bir mucizedir. Yaratılış mucizelerini; sebeplere, tesadüfe ve evrime verip inkâr edenlere sormak lazım;

İklim ve ziraat ilminden mahrum olan bu tohum, çimlenmesi için gerekli olan şartları nasıl bilmektedir?

Bu sistemi ve bilgileri tohumun kendisi nasıl bulmuş olabilir?

Dış ortamdaki hava koşullarına ait bilgiler, toprağın altındaki tohumlara nasıl ulaşmaktadır?

İlk yaratıldığı andan beri bitkinin genetik kodlarında yazılı olan bu bilgilerin bitkinin hücrelerine evrim, sebepler ve tesadüfle yerleşmiş olması mümkün mü?

Bu yazı “https://feyyaz.tv/hava-tahmini-yapan-bitki.html” sitesinden derlenmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu