Köşe YazılarıEnder GÖKMEN

Hayalet avcılık

Greenpeace, deniz yaşamı için ölümcül olan balık ağları, misinalar ve balık avlama kafesleri konusunda küresel eylem çağrısında bulundu.
Greenpeace’in son raporuna göre deniz canlıları üzerinde ölümcül etkilere sebep olan, kaybolan ya da denize atılan balık avlama gereçleri okyanuslarda bulunan büyük plastik atıklar arasında birinci sırada yer alıyor. Okyanuslara her yıl 64 bin ton balık ağı, misina, balık avlama kafes ve tuzakları atılıyor. Bu miktar 55.000 çift katlı otobüsün ağırlığına eşit. Ticari ya da amatör amaçlarla avlanırken, takılan, yırtılan, kopan veya genel olarak kaybedilen av araçlarının insan kontrolü olmaksızın sucul organizmaların ölümüne neden olması durumuna hayalet avcılık deniyor.
Hayalet avcılık üzerine hazırlanan bu son raporda denizlerdeki plastik kirliliğinin sona erdirilmesi için küresel eylem çağrısında bulunuluyor. Geçtiğimiz yıl Meksika’nın Oaxaca kıyılarında hayalet avcılık nedeniyle ölen 300 deniz kaplumbağasına rastlandı. Ekim ayında ise İskoçya’nın Orkney kıyısına denize atılan balık ağlarına takılarak ölen hamile bir balina vurdu. Bilim insanları balık ağının, balinanın hareket kabiliyetini ve beslenmesini engellediğini söylediler.
Hayalet avcılık teçhizatının okyanus plastik kirliliğinin yüzde 10’unu oluşturduğu tahmin ediliyor, bu atıklar denizleri kirleten büyük plastiklerin çoğunluğunu oluşturuyor. Bir çalışma, okyanus yüzeyinde yüzer olarak bulunan makro plastiklerin (20 santimetreden büyük plastikler) ağırlıkça yüzde 70’inin avlanma ile ilgili olduğunu gösteriyor. Büyük Pasifik Çöp Yığınında yapılan yeni bir araştırmada, 42 bin tonluk büyük plastiklerin yüzde 86’sını balık ağlarının oluşturduğu ortaya çıktı.
Raporda, hayalet avcılık teçhizatının yasadışı, düzenlemesiz ve bildirilmemiş balık avlamada yaygın olduğu, ancak kalabalık balıkçılığın da soruna katkıda bulunduğu belirtildi. Greenpeace, Birleşmiş Milletler’i deniz koruma için kapsamlı bir çerçeve sağlamaya çağırıyor ve 2030 yılına kadar dünya okyanuslarının yüzde 30’unu kapsayan küresel bir okyanus koruma ağının önünü açıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu