Köşe Yazıları

KADIN VE EĞİTİM

Kadına verilen değer üzerine bugüne dek pekçok konu gündeme geldi. Yaşamın her alanında var oluş günümüzde etkin bir varoluş mücadelesine işaret ediyor.

Toplumda özellikle evde değil de dışarıda da iş yaşamına kadın elinin değişi ile birlikte değişim yaşanmaya başladı. Burada en önemli bir hususta eğitim. Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı kadındır. Olaya sadece bu sayısal açıdan baksak bile kadının eğitimde yer almasının önemi açıkça ortaya çıkıyor.

Ayrıca eğitime duyulan ihtiyaç ve eğitimin gereği açısından konuyu ele aldığımızda erkek için olduğu kadar kadın için de eğitimin önemi büyük. Bunun yanında kadın ve erkeğin katılımı ile meydana gelen toplum, bu her iki grubun eğitici gücü nispetinde güç kazanacak. Çünkü her alanda en güçlü ülkeler, erkeği ve kadını ile iyi bir eğitim düzeyi elde etmiş olan ülkeler.Çevremize şöyle bir baktığımızda toplumun kadının eğitilmesine ve eğitim alanındaki gücüne ne kadar ihtiyacımız olduğunu kolayca anlayabiliriz. Çocuğu doğuran, büyüten ve genelde eğiten kadındır. Kırsal alanda tarlada, bağda, bahçede, hayvanların bakımında, mutfakta evin temizliğinde hep kadını görürüz. Şöyle bir şehir ve gelişmiş ülkelere dönüp baktığımızda kadını okulda öğretmen, hastanelerde hemşire ve doktor, iş yerlerinde mimar-mühendis, hukukçu, muhasebeci olarak görmekteyiz. Bazen bilgisayar başında bilgi topladığına veya savaşlar idare ettiğine şahit olmaktayız. Şöyle biraz ileri zamanlara gittiğimizde de kurtuluş savaşımızda kağnıyla askere erzak ,”cephaneye su taşıyanın yine kadın olduğunu görürüz. Öyleyse bu büyük potansiyelin eğitilmesi ve eğitilmiş gücünden faydalanılmasından daha önemli bir iş yoktur. Bunun için tarih boyunca eğitim imkânlarından az yararlanmış olan kadının bu durumu çağımızda büyük bir ilgi ile gündemde hala yer bulmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu