GündemKöşe Yazıları

Kalp ve Damar Dostu Meyve ve Sebzeler

Kalp ve Damar Dostu Meyve ve Sebzeler

Vücudumuza gerekli olan oksijen ve besin maddelerini ihtiyacı olan doku ve organlara taşımakla vazifeli olan kalbimiz, günde ortalama 100 bin kez çarpıp yaklaşık 5 ton kan pompalamakla vazifeli. Ancak modern hayatın hızı, stresli ortam koşulları ve fast-food tipi yanlış beslenme gibi nedenler bu yoğun çalışan kalbimizi hasta edebiliyor. Bugün dünya genelinde ölümle sonuçlanan hastalıkların başında kalp hastalıkları gelmektedir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığınız için öncelikle yaşam tarzınızda ve beslenme alışkanlıklarınızda önemli değişiklikler yapmanız gerekir. Doktor ve ilaç tedavilerinin yanında kalp dostu yiyecekler de sağlıklı beslenme de bu hastalığın önlenmesinde destek sağlayabilir.

İşte size kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen bitkilerden bazıları:

Sarımsak: Sarımsağın kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. 5000 yıldır ilaç olarak kullanılan bu kıymetli bitki mutfağımızdaki en faydalı bitkilerden biridir. Sarımsağın arterlerde plak birikimini önleme ve tedavi edebilme etkisi vardır. Klinik araştırmalar, taze sarımsak veya sarımsak takviyelerinin tüketilmesinin “kolesterol seviyelerini düşürüp, kan pıhtılarını önlediğini ve plağı imha edebileceğini” görülmüştür.

Alıç: Kardiyovasküler hastalıkları tedavi etmek için geleneksel tıpta uzun yıllardır kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalar, iki veya üç doza bölünmüş şekilde günde 160 ila 180 mg tüketmenin, arterlerde plak oluşumunu önlemeye, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Kalp Beslenme Sebze

Yaban mersini: Yaban mersininin kalp ve damar kasılmalarını ve kan pıhtılaşmasını önleyebileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.

Domates: İçeriğindeki likopen ve antioksidan bileşiklerin etkisiyle kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmaktadır. Günde önerilen dozu çalışmalarda farklılık gösterip 2-30 mg arasında değişir. Bir bardak domates suyunda 3 mg, 250 gram domates salçasında yaklaşık 75 mg likopen vardır. Domatesteki bu mucizevi madde likopenden maksimum oranda istifade etmek için de domatesi mümkün olduğunca pişirmeyi ve doğal zeytin yağ ile buluşturmayı unutmayın.

Brokoli: Yapılan bazı araştırmalar, günde üç porsiyon lahana, brokoli, Brüksel lahanası ve karnabahar tüketmenin kalp krizi risklerini belirgin bir oranda azalttığını gösteriyor. Bu besinlerin sağlık sırrı içeriğindeki sülforafan adlı bir molekülde saklı. Ama bu kalp dostu maddenin ısıya karşı hassas olduğunu unutmamalı. O nedenle brokoli ve Brüksel lahanasını bir-iki dakikadan fazla haşlamayın. Hatta mümkünse çiğ olarak salata şeklinde tüketmeye çalışın.

Görüldüğü gibi tabiattaki her bir bitki hatta her bir hayvan, canlı bir ilaç gibi yaratılmış. Her birinin tabiatta önemli görevleri olduğu kadar şifalı özellikleri de var. Bize düşen görev de tabiat eczanesini araştırıp derdimize derman olacak bitkileri bulabilmek.

Hastalıklardan uzak sağlıklı bir yaşam dileklerimle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu