GündemKöşe Yazıları

Kenevir Tohumunun Faydaları Saymakla Bitmez

Kenevir Tohumunun Faydaları Saymakla Bitmez

Kenevirin anavatanı Orta Asya olup, insanlık tarihinde ilk kültürü yapılan bitkilerden birisidir. 4500 yıldan beri ekimi yapılan bu kadim bitki; tekstil, kâğıt, inşaat, uzay sanayii ve otomotiv sektörleri, biyobozunur plastik üretimi, kozmetik, ilaç ve gıda desteği üretiminde kullanılır.

Faydaları saymakla bitmeyen kenevir bitkisinin o küçük tohumları Anadolu’da genellikle kuş yemi olarak kullanılmakta. Eğer insanlar bu tohumların sağlığa olan faydalarını bilselerdi herhalde kuşlara yedirmez kendileri avuç avuç tüketirlerdi. Anadolu’da çedene olarak da bilinen ve bazı yörelerde sıklıkla tüketilen kenevir tohumunun sağlık üzerindeki etkilerinden bazıları şöyle sıralanabilir:

Kenevir tohumları; A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminleri ve folik asit (B9) bakımından da zengindir. Ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko minerallerini içerir. İçerisine yerleştirişmiş olan bu vitaminler ve özellikle demir sayesinde, kansızlık ve kansızlığa bağlı yaşanabilen yorgunluk, baş ağrısı ve halsizlik gibi şikayetlerin önlenmesine yardımcı olur.

Kenevir Tohumu 2

Kenevir tohumu, lif bakımından zengindir. Bu özelliği ile bağırsakların işleyişini kolaylaştırır ve sindirim sistemini düzenler, ishal ve kabızlık gibi problemlerin önlenmesinde etkilidir.

Özellikle vegan ve vejetaryen beslenenler için ideal bir besin olan kenevir tohumları protein bakımından da zengin. Öyle ki günde 3 yemek kaşığı kadar kenevir tohumu tüketmek, bir kişinin günlük protein ihtiyacının üçte birini karşılar.

Kenevir tohumu içeriğindeki yağ asitleri tiroid ve pankreas için bir hormon düzenleyicisi olarak çalışır ve şiddetli menopoz semptomları, ruh halleri, depresyon ve anksiyete gibi hormonal bir dengesizlikten kaynaklanan semptomların çoğunu azaltabilir. Linolenik asit ve Omega yağ asitleri gibi doymamış yağlarca zengin olması nedeniyle kenevir tohumu beyin sağlığını desteklemede, kolesterolü düşürmede, kalp ve damar sağlığını korumada da etkili bir role sahiptir. Ayrıca unutkanlık, parkinson ve alzheimer hastalıklarının riskini azaltıcı etkisi vardır.

Kenevir tohumu iyi bir E vitamini kaynağıdır. İçeriğindeki esansiyel yağ asitleriyle güçlü antioksidan etkiye sahip olan kenevir yağı, anti-aging özelliği sayesinde cilt dokusunu onarıcı etkilere sahiptir. Cildin su kaybını azaltır ve cildi nemlendirir. Ciltte hızla emilir ve cildi sıkılaştırır.

Kenevir tohumunu nasıl tüketmeliyiz?

Kenevir tohumları çiğ ya da kavrularak çerez şeklinde tüketilebilir. Ayrıca börek ve çörek gibi çeşitli tariflerin içerisine ilave edilerek kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu