Köşe Yazıları

Koruyucu Hekimlik ve Şifalı Bitkiler

Koruyucu Hekimlik ve Şifalı Bitkiler

Hastalıkla mücadelenin en etkin ve hesaplı yolu, hastalığa yakalanmadan evvel koruyucu önlemler almaktır. İşte bu manada Koruyucu Hekimlik, ortaya çıkabilecek hastalıklara önceden tıbbi müdahale ve telkin yollarının kullanılmasıdır. Tıp dilinde, hekimliğin yarısı olarak koruyucu hekimlik gösterilirken, diğer yarısı içinde tedavi hekimliği kabul edilmektedir.

Geleneksel halk tıbbının özellikle şifalı bitkilerle ilgili bilgi ve uygulamalarının modern tıbba kaynaklık ettiği bilinen bir gerçektir. Bitkilerin içindeki maddeleri çeşitli bilimsel analizlerle inceleyerek, hastalıkları iyileştirici etkisi olanları bulmaya çalışan bilim dalına tıpta farmakognozi adı verilmektedir.

İlgili Makaleler

Gelişmiş ülkelerde, özellikle eczacılar ve hekimler, “koruyucu hekimlikte ve sağlıklı yaşamda” başta bitkisel çaylar vb olmak üzere, doğal kaynaklardan önemli ölçüde faydalandıkları bilinmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Afrika ve Asya’da nüfusun %80’i sağlık amacıyla bitkilere dayalı ilaçları kullanmaktadır. Gelişmiş ülkelerde kullanılan ilaçların ise %25-40’ı bitkisel etken madde içermektedir. Dünyada en güvenilir madde en uzun süre kullanılan maddedir. Fitoterapi’de kullanılan tıbbi ve aromatik bitkiler/ bitkisel droglar binlerce yıldır kullanılmaktadır. İşte bu açıdan bakılacak olursa asırlardır halk tarafından çeşitli hastalıklara kullanılan şifalı bitkiler koruyucu hekimlikte önemli yer tutmaktadır.

4236 1

Son günlerde halkımız salgın günlerinde sıklıkla şifalı bitkilere başvurmaktadır. Konuya bu açıdan yaklaşacak olursak, alanında uzman doktorların tedavi ve tavsiyelerini uygulamakla birlikte şifalı bitkileri de uzmanların önerileri doğrultusunda değerlendirilmesinde fayda vardır. Bununla birlikte şifa amaçlı kullanacağımız bitkinin gerekli sertifikasyon ve denetleme süreçlerinden geçmiş ve kapalı ambalajlar içerisinde olmasına dikkat etmeliyiz. Bu yüzden tıbbi amaçlı kullanılan bitkileri eczaneden ya da bu konuda uzman ve güvenilir aktarlardan alınmalıdır. Özellikle de Tıbbi ve Aromatik Mezunu Aktarları tercih etmekte fayda vardır.

Bu arada şunu da unutmamalıyız! Şifalı bitkiler için “nasıl olsa doğaldır, fazla alsam da zarar etmez” düşüncesi doğru değildir. Şifalı bitkilerin de diğer bitkilerle ve ilaçlarla etkileşime girebileceği unutulmamalıdır. Herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak için ilaç kullananların ve kronik rahatsızlıkları olan kişilerin tedavi amaçlı bitki kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışarak hareket etmesi gerekir.

Tabiat eczaneniz, bitkiler şifanız olması dileklerimle sağlıklı günler…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu