GündemKöşe Yazıları

Orman Yangınlarına Çare “Yangına Dirençli Orman Projesi (YARDOP)” Olabilir Mi?

Orman Yangınlarına Çare “Yangına Dirençli Orman Projesi (YARDOP)” Olabilir Mi?

Orman yangınları, dünyada her yıl yüz milyonlarca hektarlık alanı etkileyerek doğaya büyük zararlar vermekte, ekolojik dengenin bozulmasına, hayvanların ölmesine, toprak erozyonu ve maddi kayıplara neden olmaktadır.

Ülkemizde Kahramanmaraş’tan başlayıp Akdeniz ve Ege kıyılarını takiben İstanbul’a uzanan 1700 km’lik sahil bandının yer yer 160 km derinliğe kadar uzanan 12 milyon hektarlık bölümü, orman yangınları bakımından “duyarlı” bölgeyi oluşturmaktadır. Bunun yanında, Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bu bölgelerde ağırlıklı olarak yayılış gösteren kızılçam, son derece yanıcı özellikte olup, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde en geniş yayılışa sahip çam türüdür.

2008 yılında Antalya, Serik-Taşağıl yangını, orman yangını sonrasında, OGM tarafından özellikle kızılçamın egemen olduğu yangına hassas alanlarda “Yanan Orman Alanlarının Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi” (YARDOP) projelerinin yürütülmesine başlanılmıştır. Bu amaçla yangına hassas ormanlık saha içerisinde 100 m’ye varan şeritler açılmış bu şeritlerin ormanla olan sınır hatlarına sağlı sollu yangına dirençli türler dikilmiştir. Böylece YARDOP’larda öncelikle orman yangınlarının tutuşma olasılığının ve yayılma potansiyeli düşürülmesi, sahanın yangınlara karşı daha dirençli hale gelmesi planlanmıştır. Orman içerisinde açılan ara yollara; piramidal servi, incir, dut, titrek kavak ve zakkum gibi yangına dirençli türlerden oluşan bir zon geliştirmeye çalışılmıştır.

1 2

Bununla birlikte; YARDOP alanlarına dikilecek otsu ve çalımsı türlerin bölge halkına ekonomik yönden destek sağlayacak türler olması da düşünülmüştür. Özellikle arıcılık ile geçinen köylere yakın YARDOP alanlarına nektar bakımından zengin olan kocayemiş, akasya, biberiye gibi yangına dirençli türler dikilerek arıcılıkla uğraşan köylülere gelir kapısı sağlanabilir. Bu alanlarda, ayrıca yangına dirençli tıbbi ya da baharat bitkileri dikilerek köylülere ek gelir oluşturulabilir. Bunlara ilave olarak, yerel halk tarafından gıda amaçlı kullanılan; badem, incir, ahlat, dut, iğde gibi yangına dirençli bitkiler dikilerek bölge halkına ekonomik katkı sağlanmakla birlikte bölgede yaşayan yaban hayvanlarının beslenmesine de katkı sağlanabilir.

Ancak yapılan bu çalışmalara karşı bazı bölgelerde sosyal tepkiler oluşmuş ve genişliği 100 metreyi bulan şeritler açılması, yüksek bakım maliyetleri, toprak erozyonu, yaban hayatı habitat bozulması vb. nedenlerle kamuoyunda eleştirilerle karşılaşılmıştır. Bu sebeple, 2014 yılında yayımlanan 6976 Sayılı Tamim ile proje uygulamalarının olumsuz ekolojik, ekonomik ve sosyal etkilerini giderilmeye çalışılmış ve proje uygulamalarında değişikliklere gidilmiştir. Şu an uygulanıyor mu ya da nasıl uygulanıyor bilmiyorum ama son günlerde ülke genelinde yaşadığımız bu ağır yangın felaketi YARDOP uygulamalarının yeniden masaya yatırılması gerekliliğini göstermiştir.

Ümitsizlik yok, hep birlikte söndüreceğiz, hep birlikte yeşerteceğiz, bu vatan topraklarını yeniden yeşillendireceğiz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu