GündemKöşe Yazıları

Pandemiden Alınan Dersler

Pandemiden Alınan Dersler

Halk sağlığı konusunda pandemi dönemlerini anlatan bir yazıdan ilgimi çeken bölümünü bugün sizlerle paylaşmak istiyorum.Covıd-19 pandemi sürecini hala atlatamamış olan toplum yapısında hatırlayanlar olacaktır. İnfluenza A(H1N1) 2009 pandemisini…

İşte bu süreçte çok önemli epidemiyolojik gözlemler elde edilmiş. Pandemi, farklı coğrafik bölgelerde, farklı zaman aralığında ve farklı etkilenmelere neden olmuş. Solunum yoluyla bulaşan yeni bir bulaşıcı hastalığın modern toplumda ne kadar hızlı yayılabileceği konusunda önemli bir ders niteliğinde. Ancak geçmişte yaşadığımız bu pandemi süreçlerinden yeterli dersleri alabildik mi hala soru işareti? Milyonlarca insanı enfekte eden İnfluenza A(H1N1) virüsünün bulaş hızı oldukça yüksek olmuştur.Covıd-19 bulaş hızıda hatta çeşitlerinin hızıda almış başını gidiyor…

Hastalık Çocukları ve gençleri etkilemişti…

Mevsimsel influenza ile belirtiler benzer olmasına rağmen etkilenen yaş ve risk grupları mevsimsel influenzadan farklı seyretmiş. Mevsimsel influenzadan farklı olarak, hastalık çocukları ve genç erişkinleri, 65 yaşın üzerindeki kişilerden daha fazla etkilemiş Gebeler ve morbid obezler de daha fazla etkilenmiş ve bu gruplar komplikasyonlar açısından ilk kez yüksek riskli grup olarak tanımlanmış. Bulaşma hızı oldukça yüksek olan influenza A(H1N1) virüsü milyonlarca insanı enfekte etmiş olmasına rağmen 2009 pandemisi, 1918 pandemisi ve ayrıca influenza A(H5N1) kuş gribiyle ilişkili ağır hastalığa göre klinik olarak nispeten daha hafif seyretmiş.

Covıd-19 pandemisinde durum ne?

Her virüs hastalığında olduğu gibi COVID-19’da da saldırılara karşı bizi koruyan bağışıklık gücümüzü yalnızca antikorlara borçlu değiliz. Tamam, antikorlar çok önemli koruyucu silahlarımız. Ama bilelim ki B lenfositlerinin ürettiği bu antikorların yanı sıra savaşa doğrudan katılan savaşçı hücrelerimizin de özel marifetleri var. (Osman Müftüoğlu)

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZ NE ZAMAN ZAYIFLAR?

Hareketsiz ve tembel olduğumuzda.

Uykusuz kaldığımızda

Kötü beslendiğimizde

Strese girdiğimizde

Gereksiz yere ilaç  kullandığımızda

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu