GündemKöşe Yazıları

Sanat ve Soyut Özgürlük

“Sanat için sanat” veya “sanat, sanat içindir” , sanatın herhangi bir didaktik, ahlaki ya da faydacı işlevinden ayrılarak asıl değerinin yalnızca “gerçek” sanat olduğunu ifade eder. 19. yüzyılda Fransızca’daki “l’art pour l’art” sloganın Türkçeye geçmiş halidir. Terim, bazen ticari olarak kullanılır.

Sanatsal verimlilik açısından ortak değerlere sahip olan isimleri hatırlayın. Aklınıza kimler geliyor? Kimi zaman ortak kaynak edebiyat, yaşam, evren vb. pek çoğu ile yaşama giren ve çizgilere dokunan izleri hatırlayın.

Mesela  Özellikle on dokuzuncu yüzyıl Batı klasikleri, her iki yönetmenin sanatsal estetiğini oluşturan önemli kaynaklardan. Her sanatçının kendine özgü eserleri ve farklı hikayeleri mevcut. Evren içinde sanata sanatsal bakış bile farklı çizgiler üzerinde. İlgimi çeken adını hatırlamadığım bazı sanat dergileri var. Sanatın sanat için olduğunu söyleyen yada tam zıttını ifade edenler. İşte bu eserlerin içinde büyük bir gizemin yattığını düşünüyorum. Somut örnekler önümüzde ve soyut bakışımız özgürce dalga dalga geziyor adeta….

Birde şu var. Sanat toplum içindir anlamı, sanatın toplumu yansıtması ve topluma karşı didaktik bir tavır ile yaklaşmasıdır. Ayrıca, Sanatın ve sanatçının toplumun bir parçası olduğu ve ne olursa olsun toplumdan ayrı düşünülemeyeceği ifade edenler…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu