SANATIN DEĞERİ

Söz Sanayi’de köşemizde haberlerimiz ile sanayi esnafının nabzını tutmaya devam ediyoruz. Sanayi esnaflarımızdan bu haftaki konuğumuz Dizayn Oto Boya ve Uygulama işletmecisi Fatih Selçuk oldu.
Oto boya sektöründe 20 yıldır olmanın tecrübesini dillendiren Selçuk, “Müşterilerim benden memnun, ben onlardan. İşimizde 20 yılın alın teri, tecrübesi var” dedi. Çıraklık dönemlerinden de bahseden Selçuk, çıraklık döneminin zor geçtiğini dile getirirken” Sanayi genelinde yetişmiş ve yetişecek eleman bulamıyoruz” dedi.
“Eskiye gör işler daha kolay”
20 yıldır bu sektörün içinde olduğunu belirten Selçuk, “1997 senesinden beri bu sektörün içindeyim. Daha öncesi yaz tatillerinde çıraklık dönemim de sanayide geçti. O zamanlar ile şimdiki zamanlar arasında çok fark var. O zamanlar şartlar daha zordu. Şu anda bizim de çırak sıkıntımız var. Yetişmiş eleman sıkıntısı var. Sanayi genelinde yetişmiş ve yetişecek eleman bulamıyoruz. Bizim zamanlarımızda işler daha zordu. Arabalar eski ve bozuktu. Bu kadar teknoloji ileri değildi. Bu kadar ekipman yoktu. Malzemeler kötüydü. Şimdi hepsi iyi, eskiye gör işler daha kolay. 2 kişi çalışıyoruz. Sabah 08:00’den akşam20:00’e kadar buradayız” dedi.
20 yılın alın teri ve tecrübesi
Verdiği hizmetlerden bahseden Selçuk, “Burada mini onarım, ufak hasarlar, pasta- cila, boya koruma, seramik kaplama, far temizliği, detaylı temizlik ve buna benzer işler yapıyoruz. Kısacası arabanın boyasıyla alakalı bütün işlerde hizmet veriyoruz. Müşterilerim benden memnun, ben onlardan. Bizi tercih ediyorlar çünkü işimizde 20 yılın alın teri ve tecrübesi var.
Yetiştiğimiz ve bizi yetiştiren usta sanayinin en iyi ustasıydı, boyacısıydı. Almanyalı İsmail’in kalfasıyız. İşimizi iyi yapıyoruz. Temiz çalışıyoruz. Zamanında yapıp, teslim diyoruz. Dürüstlük, temizlik, zamanında iş teslim etme gibi durumlar tercih sebebi oluyor. Bir de biz her işi yapmıyoruz. Seçici davranıyoruz. Yapabileceğimiz işi alıyoruz” şeklinde konuştu.
Boya bakımının önemi
Araç sahiplerine tavsiyelerde bulunan Selçuk, “Aracın nasıl periyodik motor bakımları yapılıyorsa boya bakımı da çok önemli. Normal bir pasta- cila yılda en az bir defa yapılmalı. Boyanın uzun ömürlülüğü için, güneş yanıklarından, dış etkenlerden korumak için, aracın yıkama temizleme işinin daha kolay olması için, pasta cila çok önemli. 2 yılda bir boya koruma öneriyorum. Aracın değer kaybetmemesi açısından boya bakımları çok önemli. Arabasını satışa çıkaracak olanlar için de önemli. Bize gelip de işlem gördüğünde aracın daha da bir albenisi oluyor. Aracı satışa sunmak daha kolay oluyor” dedi.
Boya hata kabul etmez
İşlerinin zorluklarından bahseden Selçuk, “İşimizin zorlukları elbette oluyor. Görsellik bizim işte çok önemli. Tamamen görsellik. Müşteri aracını bıraktığında pasta- cila, boya koruma, boya çok dikkat isteyen işler. Boya asla hata kabul etmez. Müşteri en ufak tozu bile gördüğünde gösterebiliyor. O yüzden çok hassas bir iş, çok dikkat etmemiz gerekiyor. Yorucu ve stresli bir iş. Kimyasallar ile çalışıyoruz. Mümkün olduğunca kendimizi kollamaya çalışıyoruz. Eldivensiz ve maskesiz çalışmıyoruz” şeklinde konuştu.
Talep ve istekler var
Sektörel olarak yaşadıkları sıkıntıları da dile getiren Selçuk, “Sanayi içinde yaşadığımız sıkıntılar var. Biz oto boyacısıyız. Bizim yaptığımız işleri artık herkes “Biz de yapıyoruz” diye piyasaya çıktı. İşten anlayan da var, anlamayan da var. Bunun sonucunda mağduriyetler doğuyor. Araç boyalarına da zarar veriyorlar. Bu işleri meslek erbapları yapmalı. Biz 20 yılımızı verdik. Çıraklığına gittik, ustalığına gittik, usta öğreticiliğine gittik, bütün belgelerini aldık. İş yerlerinde bu belgeler olmalı. İşi meslek erbapları yapmalı. Bence denetlenmeli. Her önüne gelen pasta- cila yıkama adı altında iş yeri açamamalı. Yıkama ayrı, pasta- cila ayrı, boya ayrı. Bugün yıkama bir sanat yada meslek değil. Aklı başında, temiz, titiz her insan yapabilir. Ama boya koruma, pasta-cila bunlar bizim oto boyacılığı mesleği ile alakalı bir durum. Ama hiç denetlenmiyor. Merdiven altı yapanlar var. Arabaların arka bagajında pasta cila malzemeleri var. Gezip yapanlar var. Devletin denetlemesi gerekiyor. İnsanlarımız da ucuz diye ilk başta yaptırıyor ama bunun denetlenebilir olması gerekiyor. Sanatın bir değeri olmalı. Biz o zaman neden bu belgeleri aldık. Odadan kooperatiften belediyeden istek ve taleplerim bunlar. Her önüne gelen bu işi yapmamalı. Devletin verdiği bu belgeler ne işe yarıyor. Şimdiki duruma göre hiçbir işe yaramıyor. Araba ile ilgili işler sadece sanayide yapılmalı. Araba ile işi olan da sanayiye gelmeli. Diş doktoru olmayan iş yeri açamıyorsa araçtan anlamayan da açamamalı. Bunun yanında bazı esnaf arkadaşlarımız çok ucuza iş yapıyor. Çok iş çok para demek değil. Biz de etkileniyoruz. Kendilerini öldürüyorlar. Malzemeden çalıyorlar, el emeğini çok iyi yapmıyorlar. Ucuz ve kötü onarım yapıyorlar. Bizim incelediğimiz gibi yapmıyorlar. Özenen titiz yapan mesleğinin hakkını değerini almalı. Oto boyacılığı zor bir sanat” dedi.