GündemKöşe Yazıları

Tabiat Eczanesinden İltihap Kurutucu Bitkiler

Tabiat Eczanesinden İltihap Kurutucu Bitkiler

 

İltihaplanma olarak bilinen inflamasyon, herkeste meydana gelen ve yaratılıştan vücudumuza yerleştirilmiş olan bağışıklık sisteminin vücudu çeşitli hastalık ya da yaralanmalara karşı korumak amacıyla gösterdiği bir reaksiyondur. Vücuttaki birçok iyileşme sürecinin temelinde inflamasyon oluşması vardır. Ancak çeşitli nedenlerle bu iltihap süreci uzarsa ve kronikleşirse doku ve organlar olumsuz etkilenir. Bu da vücudumuzda önemli sağlık problemlerine yol açabilir. Kötü beslenme alışkanlıkları da iltihaba yol açabilir veya mevcut iltihabı daha kötüleştirebilir. Trans-doymuş yağ ve (veya) yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren her türlü işlenmiş ve paketlenmiş hazır gıdalar, kızartmalar, tam yağlı mandıra ürünleri, beyaz ekmek, pirinç, makarna gibi rafine karbonhidratların vücutta iltihaba neden olabilen zararlı besinler olduğunu da unutmamak gerekir. Öte yandan antioksidan yüklü besinler tüketerek ya da zencefil ve zerdeçal gibi şifalı bitkileri kullanarak iltihabı kısmen kontrol altında tutabiliriz.

 

Iltihap

 

Zencefil: Bu şifalı bitki yüzlerce yıldır hazımsızlık, kabızlık, kolik ve diğer mide-bağırsak sorunlarının yanı sıra romatoid artrit ağrısını tedavide kullanılmaktadır. Kolayca uygulayabileceğiniz bir kürle iltihapları vücudunuzdan uzak tutabilirsiniz. Bunun için 1,5 bardak suyu kaynatıp içine bir parça (yaklaşık 4 gr.) kök zencefili atın ve 5 dakika daha kaynatın. Ilıyınca süzüp kahvaltıdan 15 dakika önce aç karnına için. Bu kürü 21 gün kullanıp daha sonra ara vermelisiniz.

Zerdeçal: Zerdeçalda bulunan kurkumin maddesi iltihap tedavisinde etkilidir. Her gün düzenli zerdeçal tüketmek vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. İltihaplara karşı dayanıklılık ve direnç kazandırır. Zerdeçalı şifa amaçlı kullanmak için bir bardak suyu kaynattıktan sonra içine bir tutam toz zerdeçal atıp iyice demlenmesi için üzerini örtün. Her sabah aç karnına ılık için. Ayrıca zerdeçalı çorbalarda ve yemeklerde baharat olarak katılabilirsiniz.

Tarçın: Tarçın pek çok faydasının yanı sıra en güçlü iltihap kurutucu bitkilerden birisidir. Tüm ev yapımı sütlü ve unlu tatlılarda baharat olarak kullanılabilir. Dilimlenmiş elma, muz gibi meyvelerin üzerine serpilebilir. Balla karıştırılıp macun gibi her sabah aç karnına 1 kaşık yenilebilir. Tüm bitki çaylarına eklenebilir ve ayrıca tek başına çayı yapılabilir. Düzenli aralıklarla tüketimi vücudu dış ajanlara karşı güçlü tutar ve iltihap sürecini kısaltır veya önler.

Sarımsak: Sarımsak iltihaba iyi gelen yiyecekler arasında neredeyse en hızlı sonuç veren besindir. Doğal bir antibiyotiktir.  İltihap tedavisinde sarımsağın çiğ şekilde tüketilmesi tavsiye edilir.

Zeytinyağı: Vücuttaki iltiha atmak için asırlardır Anadolu halkı zeytinyağını kullanmaktadır. İltihaplı bölgeye zeytinyağ damlatılır ya da zeytinyağ ile masaj yapılır.

Tabiat eczaneniz bitkiler şifa vesileniz olması dileklerimle…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu