GündemKöşe Yazıları

Temel Hak Ve Özgürlük

Temel Hak Ve Özgürlük

En temel hak yaşam. Yaratılışımızın gayesinde olan ve bize sunulan yaşam hakkımızı kimse elimizden alamaz. Bugünkü yazım bir hafta sonuna denk geldi. Keyifli bir hafta sonu diliyorum herkese. Kıymetli okurlarımız, zaman zaman göçmen haberleri bazen de bir cinayet ile bir kişinin yaşam hakkının elinden alındığını haberlerde görüyor, duyuyor, okuyoruz.

Anayasa ve Devlet Güvencesi

İşte tamda bu noktada hatırlatma gereği duyduğum temel hak ve özgürlüğümüzün içinde yer alan yaşama dair bazı bilgileri sunacağım sizlere. Bir ülkede yaşayan herkesin, eşit olarak faydalanması gereken haklara temel hak denir. Bu haklar devlet ve anayasa tarafından güvence altına alınmıştır.

Çalışma Hakkı

29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra kadınlara temel hak ve özgürlükler verilmiştir. Çalışma hakkı – İş hayatında yer almaya başlayan kadınlar ekonomik özgürlüklerini geri kazandı. Seçme ve seçilme hakkı – 5 Aralık 1934 tarihinde yapılan yasa değişikliği ile kadınlar siyasette de aktif olarak görev almaya başladı.

1- Yaşama Hakkı:

Temel hakların başında yaşama hakkı gelir. Devlet, herhangi bir ayrıma tabi tutmaksızın, tüm yurttaşlara yaşama hakkı tanır. Fiziksel şiddetten korunmak ve güvenli bir şekilde yaşamak da bu hakkın kapsamındadır.

2- Sağlık Hakkı:

Kişinin tıbbi ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanmasına sağlık hakkı denir. Ücretsiz muayene, sigorta ve işsizlik ödeneği gibi kavramlar, bu hakkın temel ilkelerini oluşturur.

3- Eğitim Hakkı:

Herkes ücretsiz olarak eğitim görme hakkına sahiptir.

4- Özel Hayatın Gizliliği:

Birinin haberi ya da izni olmadan, o kişinin özel hayatına dair bilgileri paylaşmak yasaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu