Köşe Yazıları

Tırnak Üzerinde Çizgilerin Sebepleri Nelerdir?

Değerli okurlarım, bugün sizlere en sık karşılaştığımız hastalıklardan biri olan “tırnak hastalıkları”ndan bahsedeceğim.  Tırnağın şekli ve tırnak üzerindeki lekeler pek çok hastalığa bağlı olarak oluşabilmektedir.  Tıpkı saçlarımız gibi tırnaklarımız da genel sağlığımıza işaret eden önemli ipuçları taşırlar.

Tırnak kalınlaşması, tırnaklarda renksizlik, ayrılma, çukurlar,  oyuk ve delikler, çıkıntılar, kuruma ve incelmeler, çöküklükler, tırnak batmaları, tırnak etrafındaki derinin renk değişikliği ya da şişmesi tırnak ile ilgili hastalıklarda görülebilecek değişikliklerden sadece bazılarıdır.  Örneğin; yeşil tırnaklar bakteriyel bir enfeksiyon habercisi olabilirken, siyah renk altta yatan bir kansere işaret edebilir. Kırılmış tırnaklar tiroid hastalığı ile beraber olabilirken, tırnaklarda düzenli çukurlar “Sedef hastalığının” belirtisi olabilir. Bu nedenle tırnaklarında herhangi bir rahatsızlığı olan hastalarımızın mutlaka Dermatoloji hekimi ile görüşmeleri gerekmektedir.

İsterseniz aşağıda tırnak hastalıklarına neler neden oluyor, bir göz atalım:

İlgili Makaleler
  • Tırnak Enfeksiyonları: Mantar enfeksiyonları, uçuk mikrobu (herpes), bakteriyel enfeksiyonlar nedenlerden sadece bazılarıdır.
  • Vücut enfeksiyonları: Örneğin el-ayak-ağız hastalığı ya da HİV enfeksiyonu tırnaklarda tutulum yapabilir.
  • Deri hastalıkları: Bazı cilt hastalıkları tırnak tutulumu da yapabilir. Cildinizde hiç önemsemediğiniz bir döküntü tırnak rahatsızlığına sebebiyet verebilir. Buna en iyi örnek olarak “sedef hastalığı” verilebilir.
  • Ekzemalar: İçten ve dıştan gelen çeşitli ekzemalar ellerde ve tırnaklarda ekzemaya neden olabilir.
  • Kanserler: Bazı cilt ya da iç organ kanserleri tırnaklarda belirti verebilir.
  • İç organ hastalıkları: Özellikle tiroid hastalıkları başta olmak üzere karaciğer, hormon hastalıkları, akciğer ve bağırsak hastalıkları tırnaklarda şekil bozuklukları ile ilişkilidir.
  • Vitamin eksiklikleri

 

Bütün bu sebeplerin yanı sıra, tırnaklardaki uzunlamasına/dikey çizgilenmeler çoğu zaman sağlıklı kişilerde de genellikle yaşa bağlı olarak görülebilmektedir. Yani sözün kısası; her tırnak şekil bozukluğu ya da çizgiler tırnak mantar hastalığı ya da vitamin eksikliği anlamına gelmemektedir. Gereksiz yere mantar hapları, kremleri ya da dışardan vitamin destekleri almak sorununuzu çözmez.

Değerli okurlarım, bu nedenle her zaman söylediğim gibi cilt, tırnak, saç ve şikayetlerinizde mutlaka Dermatoloji hekiminizi ziyaret ediniz.  Sevgi ve sağlık içinde bayramınızı kutlarım.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu