GündemFahri SağlıkKöşe Yazıları

ULUSUN YENİDEN DİRİLİŞİ

30 Ağustos 1922 tarihi, Türk milletini esir etmek isteyen istilacı güçlere karşı topyekûn verdiği bir savaşın sonunda kazandığı Zafer Destanı’nın yazıldığı gündür. Zafer Bayramı, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ni (Büyük Taarruz) ve sonunda kazanılan zaferi anmak için kutlanan bayramdır.

Yunanlıların İzmir’i işgalinden 8 gün sonra ( 23 Mayıs 1919 ) Türk ordusu ilk defa Ayvalık’ta düşman işgaline silâhla karşılıkta bulunmuştu. Bu hareketi başlatan Albay Bekir Sami Bey ile Yarbay Ali Çetinkaya komutasındaki kahraman askerlerimizdir.

Bu arada içlerinde Gönen ve Savaştepe’nin de bulunduğu Balıkesir vilâyetinin birçok bölgesi kısmen veya tamamen Yunan işgaline uğramış, bu işgaller Eylül 1922’ye kadar sürmüştür.

İzmir’in işgali üzerine kurulmuş olan Balıkesir Reddi İlhak Cemiyeti toplantılarını Yeşilli Camii, yetiştirme yurdu, Alaca Mescid, bugünkü Kuvay-i Milliye müzesi ve Ali Şuuri İlkokulu’nda yapmıştı.

Şehirlerini ve bölgelerini kahramanca savunan Balıkesirliler millî tarihimizde şerefli bir sayfa açmışlardı. Yunan işgali ile Balıkesir’de kara günler başlamıştır. Yunanlılar başka yerlerde yapmış oldukları zulûmleri burada da yapmaktan çekinmişlerdir. Millî Mücadele boyunca çeşitli ceplhelerde savaşan ordumuza her türlü yardım yine Balıkesirliler tarafından gizliden gizliye yapılmaya devam etmiştir.

Büyük Taarruz Ağustos’un 26’sını 27’sine bağlayan gece Afyon’da başlamış, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı. Türk tarihi zaferlerle doludur. Ama 30 Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanan Dumlupınar Savaşı, Türk ulusunun yeniden dirilişidir.

Malazgirt Savaşı’yla ( 26 Ağustos 1071 ) Anadolu’nun kapılarını açan kahraman ordumuz; Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle de Anadolu topraklarının “Türk Vatanı” olduğunu bütün dünyaya ispatlamıştır. 26 Ağustos sabah, saat 05.30’da Türk topçu birlikleri Afyon’un güneyinden düşman siperlerini ateşle vurmaya başlar. Ardından piyadeler hücuma geçerler. Planlandığı gibi Büyük Taarruz devam eder ve düşman gerilemeye başlar, bozguna uğrayarak ikiye ayrılır. 30 Ağustos sabahı Komuta Karargâhından taarruz emrini verilir. Dumlupanır’da ordumuz düşmana son darbeyi vurur. Düşman askerleri kaçmaya başlar. Mustafa Kemal Paşa; kaçan düşman askerlerini kovalamak için, “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” komutunu verir. Yunan Başkomutanı General Trikopis dâhil çok sayıda esir alınır.

Büyük taarruzun kazanılmasından sonra Yunan işgal kuvvetlerinde ve bunların gelmesiyle azan küçük bir azınlık olan Rum halkında büyük bir panik başladı. Ve geldikleri gibi kaçmaya koyuldular. Nihayet kahraman Türk ordusunun 6 Eylül 1922 günü Balıkesir’e girmesiyle kara günler son bulmuştur. 6 Eylül Balıkesir ve Balıkesirliler için önemli bir gündür. 3 Eylül’de Dursunbey ve Sındırgı, 4 Eylül’de Bigadiç, 5 Eylül’de Kepsut ve Susurluk, 6 Eylül’de Balıkesir, Balya, Gömeç, Gönen ve Savaştepe, 7 Eylül’de İvrindi, 8 Eylül’de Havran ve Burhaniye, 9 Eylül’de Edremit, 14 Eylül’de Manyas, 14 Eylül’de Ayvalık, 17 Eylül’de Bandırma, 18 Eylül’de Erdek birer-ikişer düşman işgalinden kurtarılarak hürriyetlerine kavuşturulmuşlardır.

Şahlanan Türk Ordusu düşman güçlerini İzmir’e kadar kovalar. 9 Eylül 1922 günü Türk Ordusu İzmir’e girer. Batı Anadolu’yu yakan yıkan düşman kuvvetleri canlarını zor kurtararak, geldikleri gibi gemilere binerek kaçarlar.
Bu mutlu günde, büyük zaferi bize yaşatan Atatürk ve silah arkadaşları ile kahraman Türk Ordusu’na ve onları destekleyen cefakar Türk halkına şükran ve minnetlerimizi sunarken, ulusumuza da Zafer Bayramı kutlu olsun.

Fahri SAĞLIK
Karesi Müftüsü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu