Köşe Yazıları

Vertigo Bir Hastalık Mı Yoksa Hastalık Belirtisi Mi?

Vertigo Bir Hastalık Mı Yoksa Hastalık Belirtisi Mi?

Yaşayan bilir, ateş düştüğü yeri yakar ve benzeri cümlelerin anlamı da ağır sevgili dostlar. Hastalık dediğimiz huzursuz eden şey huzursuzluğu yaşayan insanın neresi ağrıyorsa canıda orada oluyor. Bugün bahsedeceğim” vertigo “adını ilkkez duyanlarda olabilir .Çevremde o ne? Diyenlerde var. Kişiye etrafının döndüğünü hissettiren baş dönmesi rahatsızlığı, “vertigo” olarak biliniyor. Vertigonun sanılanın aksine bir hastalık değil, bazı hastalıkların belirtilerinden biri olduğu belirtilmiş.

Kardeşim kendisinde  iki yıl aralıklarla stresi yoğun olarak yaşadığı günlerde vertigonun tetiklediğini söylüyor .Tarif ederken Baş dönmesi diyeceğim ama oda değil farklı bir dönme hissediyorum diyor.Allah kimsenin başına vermesin. Zaten salgınla mücadele döneminde pok çok hastalığı gölgede bıraktı Koronavirüs.

Ancak yazımın başınd ada belirttiğim gibi kişilerin neresi ağrıyorsa canı orada oluyor .Uzmanlar, vertigonun iç kulak, göz ve iskelet-kas sistemindeki organizasyonun iç kulak ve bağlantılarından kaynaklı bozulması ile ortaya çıktığını ifade ediyor. Vertigo şikayeti olan kişilerin öncelikli olarak bir Kulak, Burun, Boğaz (KBB) hekimine görünmeleri gerektiği net.

İlgili Makaleler

Bu konuda Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, vertigo hakkında şu biilgileri veriyor; Vertigo hastalık değil, bazı hastalıkların belirtisidir… Denge iç kulak, göz ve iskelet-kas sistemi üzerine kurulmuş bir duyudur. Dengesizlik, bu üçgenin herhangi bir yerinde yaşanan problemlerden kaynaklanabiliyor. Detaylı inceleme gerekiyor.

Vertigo iç kulak ile bağlantılı bir rahatsızlık

İç kulağın başın hareketi ile ilgili bilgileri göz ve iskelet-kas sistemine göndermekle yükümlü olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, “Eğer iç kulak görevini doğru yaparsa gözler başın yeni pozisyonuna göre yeniden konumlanır, iskelet-kas sistemi ise gerekli kasılmalar ve gevşemeler ile vücudun dengede kalmasına katkıda bulunur. Bu organizasyonun bozulması iç kulak ve bağlantılarından kaynaklanırsa vertigo meydana gelebilir.” dedi.

Baş dönmesi birçok hastalığı belirtisi olabilir

“Pozisyona bağlı baş dönmesi hastalığı, halk dilinde kristal oynaması olarak bilinir. Özellikle kişi ayakkabı bağlamak için eğildiğinde ve yatakta sağdan sola döndüğünde başın pozisyonu değiştikçe etraf döndüğünü hissettiren bir baş dönmesi gerçekleşir. Meniere hastalığında kulakta dolgunluk, çınlama ve işitme kaybına eşlik eden etraf döner tarzda baş dönmesi meydana gelir. İç kulaktaki denge siniri enfeksiyonunda, yakın zamanda geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası ve bir tarafa yatışta rahatlama hissinin olduğu etraf döner tarzda baş dönmesi yaşanır. İç kulak enfeksiyonunda ise baş dönmesi ile başlayan işitme kaybı varlığından bahsedilebiliriz.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu