GündemKöşe Yazıları

Yemek Programları Mutfağa İlgiyi Artırdı

Yemek Programları Mutfağa İlgiyi Artırdı

Televizyonlarda artan yemek programları ve sosyal medyadaki hesaplar, her yaş grubundan insanı mutfağa yönlendiriyor. Yemek pişirme alanından ziyade artık evlerin yaşam alanları haline gelen mutfağa ilgi de televizyondaki yemek programları ve sosyal medya sayesinde artıyor.

Pandemi döneminde artan kilolarda bunun şahitleri arasında . Pandemi döneminde evde geçirilen süre bu zamana eklenince özellikle gençler, mutfakta daha fazla vakit geçirmeye başladı. Dönemiyle birlikte ev yenileme hizmetleri yüzde 30 oranında artarken mutfaklar da bu dönemde yenilendiler. Bulunduğunuz illerde çarşıya bir göz atın. Lokantacı esnaflarında yenilendiğini göreceksiniz.

Türk mutfağını hepimiz çok seviyoruz öyle değil mi?İşte bu konuda yapılan birkaç söyleşiden kısa notlar…

İlgili Makaleler

Yemeğe olan düşkünlüğümüz televizyon programlarına da yansıdı. Televizyonlarda yemek programları her geçen gün biraz daha artıyor. Sosyolojiye giriş dersinde değerli hocamın verdiği konu hakkında araştırma yaptım. Bakalım saatler süren bu eğlenceli ve yaratıcı programlar insanlar üzerinde ne gibi bir etkisi var onu görelim.

Yemek programları toplumdaki obezite problemini etkiliyor mu?

-New Yorklu diyetisyen Tanya Zuckerbrot, “Bu tip programlarda yağ ve kalori oranı yüksek yemekler hazırlansa da, bu durum obezite sorununu arttırır anlamına gelmez.”

-Yale Üniversitesi Gıda Politikası Bölüm Başkanı Dr. Marlene Schwartz: “Araştırmalara göre, yemek programları sizde yeme arzusu uyandıracak ve ayrıca çok daha fazla yemek yemenize yol açacaktır.”

Yemek programlarının kültürün ve yörenin tanıtılmasında etkili olduğu kanısında mısınız?

– Bazı uluslararası içerikli yemek programları da mevcut… Bunlar, programı izleyen toplumun, dünya mutfaklarına karşı daha açık fikirli olmalarını ve ayrıca damak tatlarını çeşitlendirmelerini sağlayan programlar olarak görüyorlar.

“Yemek yaparken çoğu insan bildiği yöntemlerden şaşmaz. Ama farklı mutfakları tanımak, sizin sadece damak zevkinizi geliştirmekle kalmaz ayrıca farklı ve sağlıklı ipuçları öğrenmenizi de sağlar” diyor Zuckerbrot. Örneğin, hiç Tayland’a gitmeseniz bile bu programlar sayesinde Tayland eriştesi pişirme uzmanı olabilirsiniz.

Yemek programları ev ekonomisine olumlu/olumsuz katkı sağlıyor mu?

– Televizyonlarda daha birçok farklı amaçla hazırlanmış yemek programları mevcut. Kimi, ekonomik sıkıntı dönemlerinde az masrafla nasıl lezzet yakalanabildiğini anlatıyor, kimi ise yoğun modern hayatta hızlı ama iyi beslenmenin yollarını gösteriyor.

Ayşe Tüter: 10 yıldır canlı yayında yemek yapıyorum. Her zaman seyirciye en iyisini, en ekonomik olanını vermeye çalıştım. Bir de insanlara her zaman sevgi ile yaklaştım. Sevgi verirseniz sevgi alıyorsunuz. Bir de mütevazi olmak önemli. Ben yok biz var…

Her ne kadar bazı programlar da ekonomik tarifler vermeye çalışılsa da ülkemizin gelir düzeyi orta da. Et fiyatlarıyla beraber pazarda ki sebze ve meyvenin de artışı söz konusu. Buna bağlı olarak ev ekonomisini olumsuz etkileyebiliyor. Her evde televizyon var fakat izlediği programlarda onları yapacak malzeme her evde dört dörtlük yok. Bu tarz programlar yapılırken ülkemizin gelir düzeyi göz önüne alınırsa bu olumsuz etkiyi biraz daha azaltabiliriz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu