Köşe Yazıları

Yeni Bir Yıla Sağlıkla Girmek

Yeni Bir Yıla Sağlıkla Girmek

Değerli okurlar koca bir yılı devirdik.  Acısı ile tatlısı ile 2020 yılı geldi geçti. 2020 yılına damga vuran en önemli olay hiç şüphesiz “COVİD-19“ salgını oldu. Sene boyunca COVİD-19” ile beraber yaşamayı öğrenmeye çalıştık. Önümüzde yıl için temennim en kısa sürede aşı ile ilgili gelişmelerin hız kazanması ve hepimizin aşılanarak tüm Dünya’nın bu hastalıktan bir an önce kurtulması olacaktır.

Yeni yıl herkes için yenilikleri ve yeni temennileri kapsar. 31 Aralık günü kutlamalarında gerideki tatsız olayların unutulmak istendiği ve umutla-hoşgörüyle  yeni yılın bizlere güzellikler getirmesini  dilediğimiz bir gün olur.  Yeni yıla sağlıkla uyanmak;   fiziksel ve ruhsal sağlığımızı korumak için gelin aşağıdaki kurallara göz atalım, yeni yıl hedeflerimizi belirleyelim:

 

  • Yapılan en büyük hata tüm gün aç kalmaktır. Uzun süreli açlıklar, normalin üzerinde yemek tüketilmesine ve vücudun yağ depolamasına sebep olabilir. Güne mutlaka kahvaltıyla başlayalım, ara öğünleri atlamadan gün içinde düzenli beslenelim ve yeterli sıvı alımına özen gösterelim.
  • Sofralarımızda özellikle yeşilliklerden zengin ağır soslar içermeyen limonlu-zeytin yağlı salatalara ağırlık verelim.
  • Yüksek miktarda tüketilen ve çoğunlukla yerken ayarını kaçırdığımız kuruyemişleri mutlaka sınırlayalım.
  • Tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin vücuttan atılması için bol su içmek önem taşır. Su, vücudunuzdaki ödemi azaltır, dolaşım sistemini dengeler, böbreklerin çalışmasını sağlar. Bu nedenle gün içinde 8-10 bardak su içelim.
  • Aşırı yemek ve alkol tüketiminden en çok karaciğerimiz etkilenir. Toksinleri temizleyebilen organımız olan karaciğeri korumak için ağır yemeyelim.
  • COVİD-19 salgını nedeniyle gelin bu sene partiler, komşu gezmeleri, taziyeler ve aile toplantılarından vazgeçelim. Çünkü bu hastalığı yenmenin aşılanma dışında başka bir yolu şimdilik gözükmüyor. İzolasyon en önemli kurtarıcımız.
  • Kendimize yeni ve ulaşılabilir hedefler koyarak yıl içinde motivasyonumuzu arttıralım.
  • Yaşam şeklinizin düzenli bir hale sokalım.
  • Düzenli yürüyüş yapalım ya da evde yapılabilecek esneme-gevşeme hareketlerini ihmal etmeyelim.
  • Mutlaka bir hobi edinelim.

 

 

Değerli okurlar; ruh ve beden bir bütündür. Bu nedenle hem ruhumuzun hem bedenimizin sağlıklı ve huzurlu bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Sizlere sağlıklı, huzurlu, mutlu ve barış dolu bir yıl diliyorum.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu