GündemKöşe Yazıları

Yeşil Kampüs

Yeşil Kampüs

 

Üniversite gibi büyük kurumlar, sürdürülebilir ve ekolojik uygulamalar ile sürdürülebilir bir yaşam biçiminin yaygınlaşması adına aktif görev alırlar. Böylelikle üniversitelerin yol gösterici ve yenilikçi olma rollerinden dolayı sürdürülebilir ve ekolojik kampüs uygulamaları dünya genelinde hızla yaygınlaşmaya başlamıştır.

Yeşil kampüs literatürde sürdürülebilir kampüs ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Eşitlik, barış, adalet, saygı ve bilgi şeffaflığını ilke edinerek, doğal sistemlerin bütünlüğünü korumak için yapılması gereken eylemlerin, kurumsal bir kimlik ile gerçekleştirildiği üniversitelerdir. Aynı zamanda sürdürülebilir kampüsler; enerji, ulaşım, gıda, su, eğitim, katılımcı ve sürdürülebilir yönetim, sorumlu tüketim, yenilikçi ve çevreci teknoloji üretimi gibi birçok alanda neler yapılabileceği konusunda canlı bir laboratuvardır. Yeşil kampüs ve sürdürülebilirlik sadece ağaçlandırma ya da sıfır atık konusu ile sınırlı değildir. Sürdürülebilirlik multidisipliner bir konudur ve güzel sanatlardan iktisata kadar her bölümün çalışma konusu içindedir.

Sürdürülebilir kampüslere olan ilginin artmasıyla beraber bu konunun değerlendirilmesi amacıyla uluslararası değerlendirme modelleri geliştirilmiştir. Yeşil Lig (Green League), Çevresel ve Sosyal Sorumluluk İndeksi (Environmental and Social Responsibility Index) ve Yeşil Ölçüm (GreenMetric) bu modellerden bazılarıdır.

 

Ed40E907 E1B7 48Fc 94Ef 3Fef5Dcb3807

 

Sürdürülebilir kampüs uygulamalarında ilk olan ve en çok kullanılan değerlendirme modeli UI GreenMetric sıralama modelidir. Bu model; Endonezya Üniversitesi’nin 2010 yılındaki girişimiyle, küresel iklim değişikliği, enerji ve su tasarrufu, atık geri dönüşümü ve yeşil ulaşımla ilgili konulara dikkat çekmek amacıyla kurulmuştur. Bu modelde; üniversite yöneticileri ve çalışanlarına enerji, su yönetimi, küresel ısınma ve yeşil ulaşım gibi çeşitli sürdürülebilirlik odaklı ekolojik konularda farkındalık oluşturması hedeflenmiştir.

Bilindiği gibi küresel ısınma, Dünyanın en önemli kritik çevre sorunudur. Bu sorun kapsamında “enerji ve iklim değişiklikleri” başlığı altında yer alan “enerji tasarrufu”, “sera gazı emisyonu azaltma ve uyum politikası”, “kampüs içi karbon ayak izi oranı”, “yeşil ve akıllı bina uygulamaları” ve “enerji tasarruflu cihaz kullanımı” konularıyla ilişkili uygulamaların, kampüs içerisine uyarlanarak küresel ısınmaya neden olacak unsurları azaltması amaçlanmaktadır.

UI GreenMetric, her yıl dünya çapındaki binlerce üniversiteden sayısal veri toplayarak üniversiteleri, çevre dostu ve sürdürülebilir politika ve programları uygulamak için gösterdiği  çabalarına göre değerlendirmektedir. İşte bu değerlendirmeye göre İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), akademik yerleşkelerin yeşil alan oranı ve sürdürülebilirlik açısından sıralamasında “Dünyanın en yeşil 57’nci kampüsü” seçilmiş, Türkiye’de ise birinci sırada yer alıyor.

Darısı bizim üniversiteye.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu